În data de 11 aprilie 2025 este marcată la nivel internaţional Ziua Mondială de Conştientizare a Bolii Parkinson. Cu această ocazie, Asociaţia pentru Sănătatea Creierului (ASC) a prezentat mai multe informaţii despre pacienţii cu boala Parkinson din România, numărul total al acestora fiind estimat la circa 80.000. Totuşi, ultimele date oficiale arată o creştere semnificativă a numărului de pacienţi nou-diagnosticaţi în 2023.
La nivel internaţional se estimează o dublare a cazurilor de Parkinson până în 2050, fiind afecţiunea neurologică cu cea mai mare creştere. În plus diagnosticul începe să survină din ce în ce mai mult şi la persoane mai tinere.
Deşi această afecţiune este cel mai des întâlnită după vârsta de 65 de ani, în 2023 au fost diagnosticate în România peste 200 de persoane cu vârsta sub 50 de ani, 28 dintre ele fiind sub 35 de ani, conform datelor Institutului Naţional de Sănătate Publică (INSP).
În România numărul anual al persoanelor nou-diagnosticate a fost, în perioada 2019 - 2023, de 8.485 de pacienţi. Totuşi, în 2023 au fost diagnosticaţi 10.032 de pacienţi cu Parkinson, cu circa 20% mai mulţi decât în 2022 şi cu 40% faţă de 2019. În judeţele Suceava şi Prahova au fost cei mai mulţi pacienţi nou-diagnosticaţi în 2023 (peste 500), iar cei mai puţini – în judeţele Arad şi Giurgiu (sub 50).
În România nu se cunoaşte numărul total al pacienţilor cu Parkinson, însă specialiştii estimează că ar exista în jur de 80.000 persoane.
Parkinson se manifestă prin tremor, rigiditate musculară, încetinirea mişcărilor, instabilitate posturală şi dificultăţi de echilibru, prezentând şi numeroase afectări non-motorii ca tulburări de somn, anxietate şi depresie, oboseală accentuată, probleme cognitive, constipaţie, durere, salivaţie excesivă sau scăderea tensiunii la ridicarea în picioare.
Majoritatea pacienţilor mai tineri sunt diagnosticaţi greşit, ceea ce duce la întârzieri în tratamentul şi gestionarea bolii. De asemenea, se confruntă cu provocări diferite de cele ale persoanelor care sunt diagnosticate mai târziu în viaţă.
Potrivit specialiştilor, este nevoie de mai multă conştientizare a bolii Parkinson cu debut precoce, deoarece unele studii sugerează că incidenţa sa este în creştere, mergând împotriva credinţei comune că întotdeauna creşterea cazurilor de Parkinson se datorează îmbătrânirii populaţiei.
“Ca pacient mai tânăr prezint aceleaşi simptome cu omologii mei mai în vârstă – tremor al mâinii şi piciorului, dureri, încetinire a mişcării, rigiditate a membrelor, dificultăţi de concentrare, pierderi de memorie de scurtă durată - dar cu unele diferenţe notabile. Distonia, o tulburare de mişcare caracterizată prin contracţii musculare susţinute sau intermitente, intervine în special după ce fac exerciţii fizice sau stau mult la calculator utilizând mouse-ul. Dar tulburările de mers, problemele gastro-intestinale şi pierderea simţului mirosului nu le-am sesizat încă. Parkinson este mai mult decât un diagnostic şi tratament, are impact asupra mea zi de zi, mă tem pentru afacerea mea, pentru susţinerea copiilor şi familiei, pentru cum mi se schimbă viaţa şi mă schimb eu”, a explicat George, un pacient din Tulcea.
Boala Parkinson este o afecţiune neurodegenerativă cauzată de distrugerea progresivă a neuronilor care produc dopamină. Genetica poate să joace un rol, pacienţii cu debut precoce fiind mai susceptibili de a avea o mutaţie asociată acestei boli.
Totuşi, aproximativ 80% din cazurile cu debut precoce şi 93% din cazurile cu debut tardiv, nu au o cauză cunoscută.
Pentru prima dată în România, la cererea ASC şi cu ajutorul ANPDPD, există o situaţie a persoanelor din România cu boală Parkinson care au solicitat şi primit certificat de handicap. În martie 2025 existau 27.865 de persoane în această situaţie, din care 1.774 de pacienţi locuiesc în Bucureşti şi judeţul Ilfov. Dintre acestea, 14.750 de persoane aveau grad grav, 12.367 de persoane grad accentuat, 743 persoane grad mediu, restul de 5 persoane având doar uşoare deficienţe.
În prezent, Asociaţia pentru Sănătatea Creierului îşi propune să crească înţelegerea şi conştientizarea bolii Parkinson, să reducă stigmatizarea şi să îmbunătăţească atitudinile faţă de cercetare şi îngrijirea holistică. Asociaţia desfăşoară un studiu despre nevoile pacienţilor cu Parkinson din România.
Asociaţia pentru Sănătatea Creierului (ASC) este o organizaţie neguvernamentală dedicată sprijinirii persoanelor care suferă de afecţiuni ale creierului ca scleroza multiplă, Parkinson, accident vascular cerebral, Alzheimer, epilepsie sau migrenă, susţinându-i pe ei şi pe familiile lor prin informare, educare, programe de suport, campanii de conştientizare, advocacy şi crearea unei comunităţi informate şi solidare.