Creşterea cazurilor de cancer oral şi o potenţială legătură cu băuturile cu zahăr

Creşterea cazurilor de cancer oral şi o potenţială legătură cu băuturile cu zahăr

Un studiu realizat de Universitatea din Washington a evidenţiat o legătură puternică între băuturile carbogazoase care conţin zahăr şi cancerul oral, în special cancerul cavităţii orale (OCC). Studiul sugerează că băuturile cu zahăr ar putea contribui la creşterea cazurilor de cancer oral, chiar şi în rândul persoanelor care nu fumează şi nu consumă alcool. Analiza lor a inclus evaluarea a peste 160.000 de femei pe o perioadă de 30 de ani şi arată o asociere puternică între consumul ridicat de zahăr şi riscul de cancer oral. Aceste descoperiri subliniază necesitatea unor cercetări suplimentare şi a unei mai mari atenţii asupra dietei zilnice.

Nu doar cariile dentare ar trebui să ne îngrijoreze atunci când vine vorba despre băuturile zaharoase. Un nou studiu sugerează că aceste băuturi ar putea creşte şi riscul de cancer oral.

Cercetătorii de la Universitatea din Washington au analizat datele dintr-o bază de sănătate publică, examinând obiceiurile alimentare a 162.602 femei, dintre care 124 au dezvoltat cancer oral pe parcursul a 30 de ani.

Comparativ cu femeile care consumau mai puţin de o băutură îndulcită pe lună, cele care beau una sau mai multe băuturi dulci zilnic au prezentat un risc de aproape cinci ori mai mare (4,87) de a dezvolta cancer oral.

Femeile care nu consumau alcool sau nu fumau deloc ori foarte puţin, dar care beau cel puţin o băutură cu conţinut de zahăr pe zi, aveau un risc de 5,46 ori mai mare de a dezvolta cancer oral decât cele care consumau mai puţin de o băutură îndulcită pe lună.

Incidenţa cancerului oral este în creştere la persoanele care nu fumează şi la tinerii fără factori de risc tradiţionali la nivel mondial, au scris cercetătorii în lucrarea lor publicată luna aceasta în revista JAMA Otolaryngology – Head & Neck Surgery.

Studiul a evidenţiat o legătură semnificativă între consumul ridicat de băuturi zaharoase şi riscul de cancer oral la femei, indiferent de obiceiurile lor legate de fumat sau consumul de alcool.

Structura studiului nu demonstrează o relaţie directă de cauzalitate, deoarece pot exista şi alţi factori implicaţi care nu au fost luaţi în considerare. Totuşi, asocierea este suficient de puternică pentru a sugera o posibilă legătură.

În mod tradiţional, cancerul oral este asociat cu factori de risc precum fumatul, mestecatul de tutun, consumul excesiv de alcool şi infecţia cu virusul papiloma uman (HPV). Creşterea rapidă a numărului de cazuri de cancer oral în afara acestor factori reprezintă un motiv de îngrijorare.

O posibilă explicaţie este schimbarea obiceiurilor alimentare. Consumul frecvent de alimente nesănătoase poate declanşa răspunsuri inflamatorii pe termen lung ale sistemului imunitar.

Un tipar alimentar occidental este tot mai des recunoscut ca factor de risc pentru cancerele sistemului digestiv şi este caracterizat printr-un consum ridicat de grăsimi saturate, alimente procesate şi zaharuri adăugate, au explicat cercetătorii. Ipoteza lor este că dietele bogate în zahăr ar putea contribui la inflamaţie cronică, ceea ce poate creşte riscul de cancer oral.

Există anumite limitări ale studiului – acesta s-a concentrat doar pe femei şi a analizat un număr relativ redus de cazuri de cancer – iar cercetătorii subliniază necesitatea colectării şi evaluării mai multor date privind această posibilă legătură.

Cu toate acestea, rezultatele oferă un motiv în plus pentru a fi atenţi nu doar la ceea ce mâncăm, ci şi la ceea ce bem. Riscurile pentru sănătate asociate cu băuturile zaharoase nu sunt o noutate, dar descoperirile recente ne arată că efectele lor pot fi mult mai periculoase decât se credea.

Metodologia şi calitatea studiului „sunt excelente, iar datele au fost analizate în detaliu", a declarat epidemiologul Raúl Zamora Ros, de la Institutul Catalan de Oncologie din Spania, care nu a fost implicat în cercetare.

Sunt necesare mai multe studii pentru a confirma aceste asocieri şi pentru a evalua dacă băuturile carbogazoase cu îndulcitori artificiali ar putea fi la fel de dăunătoare, având în vedere că mulţi oameni le consumă ca alternativă, a adăugat acesta.

viewscnt