Mai multe variante biologice ale bolii Alzheimer, identificate de un nou studiu. „Ar putea necesita tratamente diferite", spun cercetătorii

Mai multe variante biologice ale bolii Alzheimer, identificate de un nou studiu. „Ar putea necesita tratamente diferite", spun cercetătorii

Oamenii de ştiinţă olandezi au descoperit cinci variante biologice ale bolii Alzheimer, care ar putea necesita tratamente diferite. Ca urmare, medicamentele testate anterior pot părea în mod incorect ineficiente sau cu o eficacitate minimă.

Aceasta este concluzia cercetătorilor de la Centrul pentru Alzheimer din Amsterdam (Amsterdam UMC) şi Universitatea Maastricht. Studiul lor  a fost publicat marţi, în revista Nature Aging.

La cei care suferă de boala Alzheimer, proteinele amiloid şi tau se aglomerează în creier. Pe lângă aceste aglomerări, sunt implicate şi alte procese biologice, cum ar fi inflamaţia şi creşterea celulelor nervoase.

Cu ajutorul unor tehnici noi, cercetătorii au reuşit să măsoare aceste procese în lichidul cefalorahidian al pacienţilor cu aglomerări de amiloid şi tau.

Echipa a examinat 1.058 de proteine din lichidul cefalorahidian a 419 persoane cu boala Alzheimer.

Cercetătorii de la Amsterdam UMC au descoperit că există cinci variante biologice în cadrul acestui grup.

Prima variantă este caracterizată de o producţie crescută de amiloid.

Într-un al doilea tip, bariera hemato-encefalică este perturbată şi există o producţie redusă de amiloid şi o creştere mai mică a celulelor nervoase.

În plus, variantele diferă în ceea ce priveşte gradul de sinteză a proteinelor, funcţionarea sistemului imunitar şi funcţionarea organului care produce lichidul cefalorahidian.

Pacienţii cu diferite variante de Alzheimer au prezentat, de asemenea, diferenţe şi în alte aspecte ale bolii.

De exemplu, cercetătorii au constatat o evoluţie mai rapidă a bolii în anumite subgrupuri.

Descoperirile sunt de mare importanţă pentru cercetarea în domeniul medicamentelor.

Ele ar putea însemna că un anumit medicament ar putea funcţiona doar într-o singură variantă a bolii Alzheimer.

De exemplu, un medicament care inhibă producţia de amiloid ar putea funcţiona în varianta cu producţie crescută de amiloid, dar ar putea fi dăunător în varianta cu producţie scăzută de amiloid.

De asemenea, este posibil ca pacienţii cu o variantă să aibă un risc mai mare de efecte secundare, în timp ce acest risc ar fi mult mai mic în cazul altor variante.

Următorul pas pentru echipa de cercetători este să demonstreze că variantele Alzheimer reacţionează într-adevăr diferit la medicamente, pentru a putea trata în viitor toţi pacienţii cu medicamente adecvate.

viewscnt