Endometrioza afectează una din zece femei cu vârste cuprinse între 15 şi 49 de ani. Tulburarea poate cauza probleme de sănătate pe tot parcursul vieţii, inclusiv dureri pelviene şi infertilitate. Deşi poate fi tratată cu ajutorul terapiei hormonale şi al rezecţiei chirurgicale, aceste proceduri duc uneori la efecte secundare, recurenţă şi un impact semnificativ asupra sarcinii. Acum, un grup de cercetători japonezi a descoperit că utilizarea unui antibiotic împotriva unei bacterii comune care provoacă inflamaţii, a îmbunătăţit simptomele endometriozei. Descoperirile lor sugerează un tratament alternativ pentru această boală.
Un grup de cercetare de la facultatea de medicină a universităţii Nagoya, şi iGCORE, în colaborare cu Centrul Naţional de Cancer din Japonia, a descoperit că utilizarea unui antibiotic pentru a ţinti Fusobacterium a redus formarea leziunilor asociate cu endometrioza, o afecţiune ginecologică caracterizată prin faptul că ţesutul endometrial care se găseşte de obicei în interiorul uterului se găseşte în afara acestuia.
Descoperirile sugerează un tratament alternativ pentru această afecţiune. Studiul a fost publicat pe 14 iunie, în revista Science Translational Medicine.
Grupul a descoperit că uterul şoarecilor infectaţi cu Fusobacterium avea leziuni mai multe şi mai grave. Cu toate acestea, şoarecii cărora li s-a administrat un antibiotic pentru a eradica Fusobacterium au văzut o îmbunătăţire a formării leziunilor.
Constatările echipei sugerează puternic faptul că ţintirea Fusobacterium ar putea fi un tratament antibiotic non-hormonal eficient pentru endometrioză.
Prof. dr. Yutaka Kondo care a condus studiul a lăudat potenţialul pentru un diagnostic şi un tratament mai uşor.
„Eradicarea acestei bacterii prin tratament cu antibiotice ar putea reprezenta o abordare pentru tratarea endometriozei în cazul femeilor care sunt pozitive la infecţia cu fusobacteria, iar acestea ar putea fi identificate cu uşurinţă prin tamponare vaginală sau prin tamponarea uterului", a explicat el.
Acest studiu arată, de asemenea, beneficiul analizării evenimentelor din amonte pentru a determina agenţii cauzali.
Descoperirea iniţială a arătat că o proteină numită transgelină (TAGLN) a fost deseori suprareglată la pacientele cu endometrioză.
Acest lucru nu a fost surprinzător, deoarece proteina este asociată cu procese importante în dezvoltarea endometriozei.
Cu toate acestea, această constatare i-a determinat pe cercetători să stabilească faptul că factorul de creştere şi transformare beta (TGF-β/Beta) pare să cauzeze creşterea nivelului de TAGLN.
Întrucât TGF-β este eliberat de macrofage, în răspunsul antiinflamator natural şi celulele de reglare a imunităţii din organism, i-a determinat să concluzioneze că aceste macrofage au fost activate ca răspuns la Fusobacterium.
„În acest studiu, am demonstrat că axa Fusobacterium-TAGLN-endometrioză este frecvent dereglată în endometrioză", a declarat dr. Kondo.
„Datele noastre oferă o justificare puternică şi nouă pentru a viza Fusobacterium ca tratament non-hormonal pe bază de antibiotice pentru endometrioză", a precizat el.
Testele clinice pentru tratamentul cu antibiotice la pacienţi umani sunt în curs de desfăşurare la departamentul de obstetrică şi ginecologie din cadrul spitalului universitar din Nagoya.