Concursul de intrare în rezidenţiat în domeniile medicină, medicină dentară şi farmacie va fi organizat în 21 noiembrie în acest an.
Astfel, un ordin al ministrului Sănătăţii, publicat miercuri în Monitorul Oficial, prevede că examenul se desfăşoară, ca şi în anii precedenţi, în centrele universitare Bucureşti, Cluj-Napoca, Craiova, Iaşi, Târgu Mureş şi Timişoara.
În specialităţile considerate deficitare se va organiza rezidenţiat pe post în spitale clinice cu secţii clinice universitare, institute sau centre medicale clinice în 21 noiembrie: anestezie şi terapie intensivă, boli infecţioase, cardiologie pediatrică, chirurgie cardiovasculară, chirurgie pediatrică, chirurgie toracică, chirurgie vasculară, epidemiologie, expertiză medicală a capacităţii de muncă, gastroenterologie pediatrică, hematologie, igienă, medicină nucleară, medicină de urgenţă, medicină de laborator, microbiologie medicală, nefrologie pediatrică, neonatologie, neurologie pediatrică, oncologie medicală, ortopedie pediatrică, oncologie şi hematologie pediatrică, pediatrie, pneumologie, pneumologie pediatrică, radiologie-imagistică medicală, radioterapie şi sănătate publică şi management.
Valoarea taxei de participare la concursul de rezidenţiat pe post şi pe loc în medicină, medicină dentară şi farmacie este de 500 lei, ca şi anul trecut.
În martie, Ministerul Sănătăţii a actualizat bibliografia şi tematica concursului de rezidenţiat programat pentru 21 noiembrie 2021, cu sprijinul rectorilor universităţilor de medicină şi farmacie reuniţi în Alianţa G6-UMF, susţinerea Federaţiei Asociaţilor Studenţilor în Medicină din România şi avizul Colegiului Medicilor din România, Colegiului Medicilor Stomatologi din România şi Colegiului Farmaciştilor din România.
Concursul se desfăşoară sub formă de test-grilă cu 200 de întrebări pentru fiecare domeniu, identice pentru toate centrele universitare în care se organizează concursul, pe o durată de 4 ore.
Alegerea unui loc sau post este condiţionată de obţinerea unui punctaj minim de promovare de 60% din punctajul maxim realizat la nivel naţional pentru cele 200 de întrebări pentru fiecare domeniu.
Ocuparea locurilor în specialitate se face în ordinea punctajului de promovare obţinut, în limita locurilor sau posturilor publicate la concurs, alcătuindu-se o singură clasificare naţională pentru fiecare domeniu.
Înscrierile pentru concurs se fac prin direcţiile de sănătate publică sau prin ministerele cu reţea sanitară proprie.
La examenul de rezidenţiat din noiembrie 2020, 9.116 de candidaţi au fost declaraţi admişi, după ce Ministerul Sănătăţii a majorat semnificativ cifra de şcolarizare faţă de anii precedenţi.
În sesiunea din 2020 s-a înregistrat un număr-record de candidaţi la rezidenţiat, respectiv 11.948, din care 6.396 la medicină, 3.008 la medicină dentară şi 2.544 la farmacie.