Fumatul unei singure ţigări blochează producţia de estrogen în creierul femeilor

Fumatul unei singure ţigări blochează producţia de estrogen în creierul femeilor

Nicotina dintr-o singură ţigară blochează producţia de estrogen în creierul unei femei, arată un nou studiu. Descoperirea poate explica de ce femeilor le este adesea mai greu decât bărbaţilor să renunţe la fumat. Cercetătorii au prezentat aceste concluzii la Congresul Colegiului European de Neuropsihofarmacologie din Viena, Austria.

„Pentru prima dată, putem vedea că nicotina acţionează, oprind mecanismul de producţie de estrogen în creierul femeilor”, a declarat într-un comunicat de presă, Erika Comasco, lector universitar la Uppsala.

„Am fost surprinşi să vedem că acest efect poate fi observat chiar şi cu o singură doză de nicotină, echivalentă cu o singură ţigară, arătând cât de puternice sunt efectele fumatului asupra creierului unei femei”, a mai menţionat lect. univ. dr. Comasco.

„Acesta efect nou descoperit este încă într-un stadiu incipient de cercetare. Încă nu suntem siguri care sunt rezultatele comportamentale sau cognitive; ştim doar că nicotina acţionează asupra acestei zone a creierului, şi observăm că sistemul cerebral afectat este o ţintă pentru substanţele care creează dependenţă, cum este nicotina”, a mai precizat cercetătoarea.

Oamenii de ştiinţă au lucrat cu 10 voluntare sănătoase, cărora li s-a administrat câte o doză de nicotină - similară cu cantitatea dintr-o ţigară. Cercetătorii au injectat apoi voluntarelor un trasor radioactiv care s-a ataşat la o moleculă din organism, ce se leagă în mod normal de aromatază, enzima care produce estrogen. Folosind scanări ale creierului cu tehnologia RMN şi PET, oamenii de ştiinţă au reuşit să vadă cantitatea de estrogen din organism şi să identifice unde se află aceasta localizată în creier.

Rezultatele au arătat că o doză unică de nicotină a redus moderat cantitatea de aromatază din creier, ceea ce înseamnă că există mai puţin estrogen în creier după o singură ţigară.

Este pentru prima dată când această relaţie a fost descoperită la oameni.

Cercetătorii nu au investigat încă efectul unei ţigări asupra creierului şi hormonilor unui bărbat.

O ţigară „are un impact semnificativ asupra creierului”

„Această descoperire ne face să credem că efectul nicotinei asupra producţiei de estrogen are un impact semnificativ asupra creierului, dar poate şi asupra altor funcţii, cum ar fi sistemul reproducător – încă nu ştim asta”, a mai spus prof. Comasco.

Cercetătoarea a precizat că există diferenţe semnificative în modul în care bărbaţii şi femeile reacţionează la fumat.

Femeile par să fie mai rezistente la terapia de înlocuire a nicotinei, experimentează mai multe recidive legate de renunţarea la fumat, prezintă o vulnerabilitate mai mare pentru factorii de risc ereditari legaţi de fumat şi prezintă un risc mai mare de a dezvolta boli primare legate de fumat, cum ar fi cancerul pulmonar şi infarctul miocardic.

„Acum trebuie să înţelegem dacă această acţiune a nicotinei asupra sistemului hormonal este implicată în oricare dintre aceste reacţii”, a mai spus cercetătoarea.

Întrucât rezultatele au fost identificate la un grup relativ mic de femei, cercetătorii spun că este nevoie de un eşantion mai mare pentru a confirma aceste descoperiri.

Autorii spun însă că mesajul studiului este clar, şi anume că nicotina are diferite efecte asupra creierului, inclusiv asupra producţiei de hormoni sexuali, cum este estrogenul.

„Este într-adevăr o primă constatare importantă. Fumatul are multe efecte adverse la bărbaţi şi la femei, dar acest efect special al nicotinei asupra reducerii producţiei de estrogen la femei nu a fost cunoscut până acum”, a declarat spune Wim van den Brink, profesor emerit de psihiatrie în domeniul dependenţei la Centrul Medical Academic de la Universitatea din Amsterdam, care nu a luat parte la cercetare.

Oamenii de ştiinţă au prezentat aceste concluzii la Congresul Colegiului European de Neuropsihofarmacologie care s-a desfăşurat între 16-18 octombrie, în Viena, Austria.

viewscnt