Gena care cauzează tumori cerebrale cu cea mai mare rată de mortalitate provoacă şi cancere pediatrice

Gena care cauzează tumori cerebrale cu cea mai mare rată de mortalitate provoacă şi cancere pediatrice

Cercetătorii de la universitatea Virginia, din Statele Unite, au descoperit că oncogena AVIL, care este responsabilă pentru tumori pe creier cu cea înaltă rată de mortalitate, este responsabilă şi pentru două tipuri de rabdomiosarcom, un cancer al ţesuturilor moi, care se dezvoltă în principal la copiii mici.

Oncogena poate avea un rol important şi în alte tipuri de cancere, care se formează în muşchi, ţesutul adipos, nervi şi alte ţesuturi conjunctive, atât la copii, cât şi la adulţi, mai sugerează cercetarea.

„Am acumulat mai multe linii de dovezi care susţin că [gena] AVIL este un factor puternic pentru ambele tipuri majore de rabdomiosarcom. Tumorile sunt dependente de această oncogenă (genă care cauzează cancer), ceea ce oferă un motiv în plus pentru proiectarea unor intervenţii terapeutice care să vizeze AVIL în aceste cancere pediatrice”, a declarat Hui Li, cercetător la departamentul de patologie al facultăţii de medicină şi al centrului de cancer UVA, din cadrul universităţii din Virginia.

Cercetătorul împreună cu echipa sa au descoperit în 2020 că gena AVIL este oncogena responsabilă de glioblastom, cea mai letală formă de cancer cerebral. Mai puţin de 7% dintre pacienţii cu glioblastom supravieţuiesc cinci ani după diagnostic.

Noua cercetare sugerează că oncogena AVIL este chiar mai importantă decât s-a ştiut până acum.

Astfel, oamenii de ştiinţă au descoperit acum că disfuncţiile genei AVIL joacă un rol cheie şi în dezvoltarea celor două subtipuri principale de rabdomiosarcom.

Într-un articol ştiinţific, care detaliază noile descoperiri, cercetătorii descriu rabdomiosarcomul ca fiind „dependent” de activitatea în exces a genei AVIL.

Conform cercetătorilor, gena AVIL poate fi punctul de convergenţă a două procese celulare diferite, care fac ca celulele ţesuturilor moi să devină canceroase. În acest studiu, oamenii de ştiinţă au descoperit că blocarea activităţii genei AVIL, a împiedicat formarea rabdomiosarcomului atât în probele celulare din vasele de laborator, cât şi în modelele de şoarece cu această boală.

Este un semn promiţător pentru potenţialul descoperirii, care ar putea duce la un nou tratament ţintit pentru rabdomiosarcom, un cancer relativ rar, dar adesea mortal, spun autorii. Chiar şi în cazul intervenţiilor terapeutice multimodale, rata de supravieţuire pentru copiii cu risc ridicat este mai mică de 20%.

Noua cercetare relevă, de asemenea, că gena AVIL este excesiv de activă şi în alte tipuri de cancer ale ţesuturilor moi, cunoscute sub numele de sarcoame. Oamenii de ştiinţă au descoperit că gradul de activitate în exces se corelează cu rezultatele pacienţilor, sugerând că AVIL poate reprezenta o vulnerabilitate şi pentru aceste tipuri de cancer.

„Aceste constatări, plus cercetările noastre anterioare în tumorile cerebrale, sugerează că AVIL este o oncogenă care, atunci când este supra-activată, poate declanşa dezvoltarea mai multor tipuri de cancer”, a concluzionat cercetătorul.

Noua descoperire ar putea deschide calea pentru realizarea primelor tratamente ţintite pentru aceste cancere pediatrice.

viewscnt