Cercetătorii au pus la punct un test de sânge care poate realiza mai rapid şi mai precis diagnosticarea precoce a bolii Alzheimer.
Boala Alzheimer se caracterizează printr-o scădere a funcţiei cognitive, pierderea memoriei iar, în cazurile grave, tulburări de limbaj şi, în cele din urmă, pierderea capacităţii de viaţă independentă.
Potrivit estimărilor Centrului chinez pentru controlul şi prevenirea bolilor, în China există aproximativ 10 milioane de pacienţi cu Alzheimer, şi numărul va depăşi 30 de milioane până în 2050, devenind ţara cu cel mai mare număr de pacienţi cu Alzheimer din lume.
O echipă de cercetători chinezi a colaborat cu specialişti de la facultatea de medicină a universităţii Washington, la o cercetare ştiinţifice pentru a identifica potenţiali markeri în efortul diagnosticului precoce al bolii Alzheimer.
Cercetătorii au studiat veziculele extracelulare din plasmă (EV) într-un studiu publicat în Alzheimer’s & Dementia.
În acest studiu, cercetătorii au dezvoltat o metodă de testare stabilă şi rapidă pentru determinarea cantitativă a veziculelor extracelulare izolate din sistemul nervos în plasmă, folosind tehnologia de citometrie în flux, şi au identificat un nou marker, NMDAR2A asociat cu EV izolate din sângele periferic din sistemul nervos central, pe care l-au analizat pentru a-i evalua valoarea de diagnosticare în Alzheimer.
Metoda se bazează pe determinarea cantitativă a EV-urilor, a L1CAM (marker neuronal de suprafaţă), şi a NMDAR2A, pozitivi, din plasmă şi izolate din sistemul nervos central, şi detectarea simultană a markerilor legaţi de boala Alzheimer Aβ40, Aβ42, pTau231 şi EV-uri legate de pTau396.
Într-un studiu de grup amplu, noua cercetare a constatat că, în comparaţie cu persoanele sănătoase, EV-urile izolate neurologic, împreună cu markerii Aβ (beta-amiloid), şi EV-urile legate de pTau (proteinele Tau) din sângele periferic al pacienţilor cu Alzheimer au fost semnificativ reduse.
În comparaţie cu metodele tradiţionale de examinare, noua metodă necesită doar o cantitate mică de sânge de la pacient şi verifică modificările mai multor markeri din sânge care ar putea ajuta la diagnosticarea bolii Alzheimer, şi ar putea înlocui biomarkerii tradiţionali obţinuţi din lichidul cerebro-spinal (LCR).
Noul test ar putea rezolva astfel problematica examinării LCR şi costul ridicat al examinărilor imagistice corespunzătoare în activitatea clinică, şi poate realiza un diagnostic mai rapid şi precis al bolii Alzheimer, putând fi utilizat pentru screeningul precoce al bolii la vârstnici, scriu autorii.
Cercetătorii spun că metoda de diagnostic şi tratament are o valoare deosebită pentru practica clinică şi de sănătatea publică, şi oferă noi idei de cercetare şi direcţii pentru diagnosticarea precoce a bolii Alzheimer.