Ministerul Sănătăţii va organiza joi, 4 iulie, o dezbatere publică privind proiectul de norme de autorizare a preţurilor pentru medicamentele aduse în România prin import paralel, la solicitarea Asociaţiei Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR).
Proiectul a fost prezentat în 24 iunie de 360medical.ro.
UPDATE: Dezbaterea va avea loc joi, 4 iulie, de la ora 15.00, la sediul Institutului Naţional de Sănătate Publică, str. dr. Leonte, nr. 1-3, sector
5, Bucureşti, sala Amfiteatru.
Iniţial, dezbaterea a fost programată la sediul Ministerului Sănătăţii, sala de consiliu, etaj 2, însă mutarea a fost decisă "având în vedere numărul mare de înscrieri".
La dezbaterea publică vor participa, din partea autorităţilor, secretarul de stat Dan Octavian Alexandrescu, reprezentanţi ai Direcţiei politica medicamentului şi a dispozitivelor medicale, ai Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate şi ai Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale.
Proiectul de ordin prevede introducerea unui capitol nou în anexa la ordinul ministrului Sănătăţii nr. 368/2017, care se referă la aprobarea preţurilor cu ridicata şi cu amănuntul pentru medicamentele ce pot fi comercializate în baza autorizaţiei de import paralel sau în baza autorizaţiei de distribuţie paralelă.
Potrivit proiectului, ordinul privind aprobarea preţurilor pentru medicamentele ce pot fi comercializate în baza autorizaţiei de import paralel se emite în termen de 30 de zile de la primirea cererii şi a documentaţiei aferente complete.
“Medicamentele ce pot fi comercializate în baza autorizaţiei de import paralel sau în baza autorizaţiei de distribuţie paralelă nu se includ în Catalogul public”, prevede proiectul.
Documentul arată că ministerul aprobă doar preţ cu ridicata şi cu amănuntul calculat pe baza preţului de producător pentru medicamentele comercializate în baza autorizaţiei de import paralel sau de distribuţie paralelă.
Pentru medicamentele ce pot fi comercializate în baza autorizaţiei de import paralel sau de distribuţie paralelă, atunci când medicamentul originar distribuit direct nu are preţurile de producător, deţinătorul de autorizaţie de import paralel sau al autorizaţiei de distribuţie paralelă solicită Ministerulului Sănătăţii aprobarea preţurilor cu ridicata şi cu amănuntul.
În acest caz, preţurile cu ridicata şi cu amănuntul propuse pentru Canamed trebuie să fie mai mici sau cel mult egale cu cele mai mici preţuri cu ridicata şi cu amănuntul calculate, ale aceluiaşi medicament din lista ţărilor cu care se efectuează comparaţia (un grup de 12 ţări: Cehia, Bulgaria, Ungaria, Polonia, Slovacia, Austria, Belgia, Italia, Lituania, Spania, Grecia şi Germania).
Calculul preţurilor cu ridicata şi cu amănuntul se face pe baza preţului de producător calculat de minister.
“În situaţia neacceptării preţului propus de minister, preţul medicamentului ce poate fi comercializat în baza autorizaţiei de import paralel sau în baza autorizaţiei de distribuţie paralelă nu va fi aprobat în Canamed, medicamentul neputând fi comercializat în România”, mai arată proiectul.
Un alt proiect de ordin elaborat de Ministerul Sănătăţii introduce obligaţia aprobării preţurilor medicamentelor introduse prin autorizaţii de import paralel înainte de introducerea produsului în distribuţie şi vânzare.