Ministerul Sănătăţii propune un cadru legal pentru coplata în sistemul public sanitar

Ministerul Sănătăţii propune un cadru legal pentru coplata în sistemul public sanitar

Ministerul Sănătăţii a elaborat un proiect de ordonanţă de urgenţă care ar crea cadrul legal pentru coplata în sistemul public sanitar.

Proiectul de OUG propune modificarea unei prevederi de la articolul 230 din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii.

Astfel, în noua formă, asiguraţii au dreptul "să beneficieze de rambursarea tuturor cheltuielilor efectuate pe perioada spitalizării cu
medicamentele, materialele sanitare şi investigaţiile paraclinice la care ar fi fost îndreptăţiţi fără contribuţie personală, în condiţiile impuse de contractul-cadru, cu excepţia contribuţiei personale pe care aceştia o plătesc direct furnizorului de servicii medicale".

În forma aflată acum în vigoare,  asiguraţii au dreptul "să beneficieze de rambursarea tuturor cheltuielilor efectuate pe perioada spitalizării cu medicamentele, materialele sanitare şi investigaţiile paraclinice la care ar fi fost îndreptăţiţi fără contribuţie personală, în condiţiile impuse de contractul-cadru".

Iniţiatorii proiectului motivează propunerea prin faptul că "se impune crearea cadrului legal astfel încât să fie identificate pârghiile necesare acoperirii costurilor reale ale servciilor medicale, în special pentru segmentul spitalizării continue, a ambulatoriului clinic de specialitate si ambulatoriului paraclinic".

"Neadoptarea de măsuri imediate, prin ordonanţă de urgenţă, ar conduce la reale dificultăţi în ceea ce priveşte o funcţionare optimă a întregii activităţi medicale, cu consecinţe serioase în ceea ce priveşte utilizarea eficientă a fondurilor publice şi furnizarea unei asistenţei medicale de calitate pacienţilor", se arată în fundamentarea proiectului de act normativ.

Noua măsură vizează în special serviciile de spitalizare continuă, ambulatoriu clinic de specialitate şi ambulatoriu paraclinic.

"Prin modificările propuse prin acest proiect se creează cadrul legal astfel încât să se asigure contribuţia personală a pacienţilor în vederea acoperirii costurilor reale ale serviciilor medicale, în special pentru segmentul spitalizării continue, a ambulatoriului clinic de specialitate şi ambulatoriul paraclinic", mai arată nota de fundamentare a proiectului de act normativ.

viewscnt