Noul heliport al Spitalului Universitar de Urgenţă Bucureşti (SUUB), amplasat pe Blocul Operator Central, a devenit operaţional începând de marţi.
Heliportul, construit printr-o investiţie de circa 800.000 euro, este considerat cel mai modern din România, fiind primul din Bucureşti dedicat în totalitate îngrijirii medicale de urgenţă a pacientului critic.
"Este o premieră nu numai pentru Spitalul Universitar, ci şi pentru pacientul critic care are nevoie de îngrijiri medicale de înaltă specialitate la spitalul nostru, dar şi la alte spitale din Bucureşti în funcţie de patologia cu care un astfel de pacient critic ajunge în Bucureşti", a declarat managerul Spitalului Universitar, Adriana Nica, citat[ de Agerpres.
Heliportul permite scurtarea duratei transportului şi, în funcţie de patologia bolnavului, creşterea şanselor de supravieţuire.
"Dacă anterior execuţiei acestui heliport, elicopterele SMURD aterizau în diferite zone din Bucureşti, din zona respectivă pacientul era transferat către un spital de urgenţă din Bucureşti, ştiţi şi dumneavoastră, traficul este destul de îngreunat, şi atunci timpul se scurgea în defavoarea pacientului. Cred că cel puţin cu 30 de minute se scurtează timpul în care pacientul poate să fie îngrijit şi să i se acorde îngrijirile de care are nevoie la Camera de gardă", a mai spus Adriana Nica.
Elicopterele medicale vor beneficia de două culoare de zbor, inclusiv pe timp de noapte. Pacienţii vor fi transportaţi direct în Unitatea de Primiri Urgenţe cu ajutorul unui lift şi al unui culoar suprateran.
Primul zbor cu elicopterul SMURD EC - 135 a fost efectuat, pe 13 noiembrie, pentru calibrarea dispozitivelor de aterizare pe timp de noapte pe heliportul Spitalului Universitar de Urgenţă Bucureşti.
"În 2018, la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Universitar au fost transferaţi cu elicopterul peste 200 de pacienţi din toată ţara, iar fiecare secundă este vitală în salvarea acestor oameni. Noul heliport ne va permite să preluăm şi mai multe cazuri grave care vor putea beneficia de îngrijiri medicale avansate în Spitalul Universitar", a arătat managerul spitalului, Adriana Nica.
Heliportul reprezintă o premieră pentru unităţile medicale din Capitală, construcţia fiind realizată pe Blocul Operator Central al Spitalului Universitar de Urgenţă Bucureşti.
Platforma heliportului are o structură metalică formată din rigle tip grinzi din oţel şi stâlpi zăbreliţi, este dotată cu jgheaburi şi plase de siguranţă, cu instalaţie electrică de balizaj, cu marcaje luminoase, cu echipamente de salvare, protecţie şi de stingere a incendiilor.
Heliportul a fost realizat cu sprijinul financiar al companiei MaxBet. Compania ABC Development Aviation este proiectantul şi managerul de proiect al heliportului, societatea fiind specializată în construcţia de heliporturi medicale şi civile.