Este binecunoscut faptul că, la adulţi, tensiunea arterială ridicată şi hipertensiunea arterială sunt „boli ucigaşe silenţioase" care duc la afecţiuni renale, cardiace, vasculare şi cerebrale şi, ulterior, la deces. Anual, tratamentul hipertensiunii arteriale costă miliarde de dolari în asistenţa medicală la nivel mondial şi este asociat cu creşterea numărului de urgenţe medicale, precum infarctul şi AVC. Un studiu recent, efectuat în Statele Unite, demonstrează că tensiunea arterială crescută şi hipertensiunea arterială pot provoca leziuni cardiace timpurii în timpul adolescenţei, care se agravează până la vârsta adultă tânără.
Societatea Europeană de Cardiologie/Societatea Europeană pentru Hipertensiune clasifică tensiunea arterială de 130/85 mmHg ca fiind crescută-normală şi 140/90 mmHg ca fiind hipertensiune arterială. În timp ce Colegiul American de Cardiologie/Asociaţia Americană a Inimii clasifică tensiunea arterială de 130/80 mmHg ca fiind hipertensiune arterială.
În 2020, Grupul operativ pentru servicii de prevenţie din Statele Unite a concluzionat: „că dovezile care să susţină screeningul pentru hipertensiune arterială la copii şi adolescenţi sunt insuficiente şi că nu se poate stabili echilibrul dintre beneficii şi prejudicii".
Cu toate acestea, anul trecut (2022) s-a raportat că o tensiune arterială sistolică crescută în timpul copilăriei a fost asociată cu riscul de deces prematur la vârsta de 40 de ani.
Însă, momentul cel mai timpuriu care dezvăluie potenţialele leziuni cardiace legate de tensiunea arterială ridicată la o populaţie generală de copii şi adolescenţi a rămas necunoscut. În plus, nu este clar dacă tensiunea arterială ridicată mai mare de 130/85 mmHg are un rol cauzal în afectarea prematură a inimii în populaţia tânără, din cauza lipsei măsurătorilor ecocardiografice repetate.
Studiul actual, publicat în Journal of Pediatrics, şi realizat în colaborare între Universitatea Bristol, din Marea Britanie, şi Universitatea din Finlanda de Est, a fost realizat în rândul a 1.856 de adolescenţi, dintre care 1.011 erau de sex feminin. Adolescenţii aveau 17 ani la momentul iniţial şi au fost urmăriţi timp de 7 ani până la vârsta adultă tânără, la 24 de ani.
Tensiunea arterială ridicată şi hipertensiunea arterială, precum şi dovezile de leziuni cardiace au fost evaluate la momentul iniţial şi la urmărire.
Semnele de afectare a structurii inimii sunt hipertrofia ventriculară stângă şi grosimea relativă ridicată a peretelui, în timp ce semnele de afectare a funcţiei cardiace sunt disfuncţia diastolică ventriculară stângă şi o presiune de umplere a ventriculului stâng crescută.
În timpul perioadei de urmărire de 7 ani, prevalenţa tensiunii arteriale ridicate şi a hipertensiunii arteriale şi a leziunilor cardiace în rândul adolescenţilor s-a dublat.
Cu un control extins pentru factori precum masa de grăsime, masa musculară, glucoză, lipide, statutul de fumător, timpul de sedentarism, activitatea fizică şi istoricul familial de boli cardiovasculare, şi folosind aceeaşi estimare pentru diagnosticarea leziunilor cardiace ca la adulţi, s-a observat că tensiunea arterială ridicată şi hipertensiunea arterială au cauzat leziuni cardiace premature atât la bărbaţi, cât şi la femei.
Autorii subliniază că este important de remarcat faptul că au existat caracteristici specifice ale tensiunii arteriale ridicate şi ale leziunilor cardiace legate de hipertensiune observate la fiecare sex.
De exemplu, în rândul bărbaţilor, tensiunea arterială sistolică ridicată şi hipertensiunea arterială au fost asociate cu un risc de aproximativ 10-30% mai mare de afectare a funcţiei cardiace, dar nu a existat niciun risc de afectare a structurii inimii.
Cu toate acestea, în rândul femeilor, tensiunea arterială sistolică ridicată şi hipertensiunea arterială au fost asociate cu un risc crescut de aproximativ 60-217% de afectare a structurii inimii şi cu un risc crescut de 35-65% de afectare a funcţiei cardiace.
„Aceste noi dovezi privind efectul nociv al tensiunii arteriale ridicate şi al hipertensiunii primare asupra inimii populaţiei tinere sunt alarmante. Întârzierea iniţierii unui screening pentru tensiunea arterială în adolescenţă este nejustificată având în vedere cantitatea de leziuni cardiace şi decese potenţial premature care ar putea fi prevenite", spune dr. Andrew Agbaje, medic şi epidemiolog clinic la University of Eastern Finland.
Potrivit medicului experţii în sănătate publică, factorii de decizie în domeniul sănătăţii, jurnaliştii şi bloggerii din domeniul sănătăţii, pediatrii şi îngrijitorii sunt încurajaţi să sensibilizeze în mod semnificativ cu privire la pericolul critic pe care tensiunea arterială ridicată şi hipertensiunea arterială îl reprezintă pentru tineri.
„Ar trebui să se facă presiuni pentru schimbări legislative care să impună depistarea tensiunii arteriale la adolescenţi, deoarece acest lucru ar putea reduce semnificativ urgenţele legate de hipertensiune arterială la vârsta adultă", a concluzionat medicul.