Pastilele contraceptive pot provoca depresie, confirmă un studiu de amploare

Pastilele contraceptive pot provoca depresie, confirmă un studiu de amploare

Un subiect controversat care se discută de ani de zile: pot pilulele contraceptive provoca depresie la unele femei? Studiile de până acum au furnizat rezultate mixte, dar o cercetare recentă, care a urmărit peste un sfert de milion de femei de la naştere până la menopauză, aruncă o nouă lumină asupra acestui subiect.

Studiul, realizat de cercetătorii de la Universitatea Uppsala, din Suedia, a analizat date de la UK Biobank, concentrându-se pe utilizarea de către femei a pilulelor contraceptive care conţin progestogen şi estrogen.

Progestogenul previne ovulaţia şi îngroaşă mucusul cervical, în timp ce estrogenul subţiază mucoasa uterină.

Cercetătorii au descoperit că femeile care au început să folosească pilule contraceptive în timpul adolescenţei au avut o incidenţă cu 130% mai mare în cazul simptomelor de depresie.

În rândul utilizatorilor adulţi, creşterea a fost de 92%.

Therese Johansson, unul dintre cercetătorii principali ai studiului, citează schimbările hormonale din timpul pubertăţii ca fiind un motiv potenţial pentru impactul mai puternic asupra adolescentelor.

De asemenea, studiul arată că incidenţa crescută a depresiei a scăzut în rândul femeilor care au continuat să folosească pilule contraceptive după primii doi ani.

Cu toate acestea, utilizatoarele adolescente au avut în continuare un risc ridicat de depresie chiar şi după întreruperea utilizării pilulei, spre deosebire de utilizatoarele adulte.

Este important de reţinut că majoritatea femeilor tolerează bine pilulele contraceptive fără a se confrunta cu efecte negative asupra stării de spirit.

Aceste pilule oferă numeroase beneficii, inclusiv prevenirea sarcinilor neplanificate şi reducerea riscului de cancer ovarian şi uterin.

Cu toate acestea, studiul constată că profesioniştii din domeniul sănătăţii ar trebui să fie conştienţi de potenţiala legătură dintre pilulele contraceptive şi depresie.

„Este important ca furnizorii de asistenţă medicală să informeze femeile care se gândesc să utilizeze pilule contraceptive cu privire la riscul potenţial de depresie ca efect secundar al medicamentului", subliniază Johansson într-un comunicat al universităţii.

„Ambiţia noastră în compararea diferitelor metode contraceptive este de a le oferi femeilor şi mai multe informaţii pentru a le ajuta să ia decizii bine informate cu privire la opţiunile lor contraceptive", spune Johnson.

Rezultatele studiului subliniază importanţa înţelegerii interconexiunii dintre diferite sisteme, cum ar fi depresia şi utilizarea pilulelor contraceptive, pentru organism.

Cercetările viitoare vor explora impactul diferitelor metode de contracepţie pentru a le oferi femeilor informaţii mai cuprinzătoare care le-ar putea ajuta să facă alegeri în cunoştinţă de cauză.

Studiul a fost publicat în revista Epidemiology and Psychiatric Sciences.

viewscnt