Consumul de îndulcitori artificiali ar putea creşte riscul de a dezvolta cancer, arată un studiu efectuat la scară largă. Totuşi, experţi care nu au fost implicaţi în cercetare spun că studiul nu oferă o dovadă suficient de puternică pentru a lua în considerare schimbarea recomandărilor actuale de sănătate.
Milioane de oameni consumă în fiecare zi îndulcitori artificial în produse precum băuturile carbogazoase dietetice, în parte pentru a evita creşterea în greutate din cauza zahărului, dar cât de sănătoşi sunt aceşti înlocuitori este de multă vreme un subiect controversat.
Pentru a evalua riscul de cancer al cestor îndulcitori, cercetătorii au condus studiului NutriNet-Sante în care au analizat datele a peste 100.000 de persoane din Franţa, care au oferit informaţii despre dieta lor alimentară, stilul de viaţă şi istoricul medical între 2009-2021.
Cercetătorii au comparat apoi consumul de îndulcitori cu ratele de cancer, considerând în acelaşi timp şi alte variabile, cum ar fi fumatul, regimul alimentar nesănătos, vârsta şi activitatea fizică.
Participanţii care au consumat cea mai mare cantitate de îndulcitori, „dincolo de cantitatea medie, au avut un risc crescut de cancer de 13% comparativ cu neconsumatorii“, a declarat pentru AFP Mathilde Touvier, director de cercetare la institutul INSERM din Franţa, cea care a supravegheat studiul.
Studiul, publicat în revista PLOS Medicine, a declarat că un risc mai mare de cancer a fost observat în special în cazul îndulcitorilor aspartam şi acesulfam de potasiu, ambele utilizate în multe băuturi răcoritoare carbogazoase dietetice sau cu „zero zahăr“.
Dintre cei 103.000 de participanţi, 79%ă au fost femei şi 37% au consumat îndulcitori artificiali.
Băuturile răcoritoare au reprezentat mai mult de jumătate din îndulcitorii artificiali consumaţi, în timp ce îndulcitorii de masă au reprezentat 29%.
Studiul a constatat că „s-au observat riscuri mai mari pentru cancerul de sân şi cancerele legate de obezitate“.
„Nu putem exclude în totalitate prejudecăţile legate de stilul de viaţă al consumatorilor“, a declarat Touvier care a solicitat cercetări suplimentare pentru a confirma rezultatele studiului.
Institutul Naţional de Cancer din SUA şi Institutul de Cercetare a Cancerului din Marea Britanie spun că îndulcitorii nu provoacă cancer şi au fost autorizaţi pentru utilizare de către Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară.
„Relaţia dintre consumul de îndulcitori artificiali şi riscul de cancer este una controversată, dacă ne reamintim de anii '70, când ciclamatul (îndulcitor) a fost interzis pentru că a fost legat de cancerul vezicii urinare la şobolani, deşi acest lucru nu a fost dovedit niciodată la om“, a declarat James Brown, cercetător biomedical la universitatea Aston din Marea Britanie.
Brown, care nu a fost implicat în această cercetare, a declarat pentru AFP că studiul a fost „destul de bine conceput“ şi a avut o dimensiune „impresionantă“ a eşantionului. Dar tot el a adăugat că nu „crede că studiul actual oferă dovezi suficient de puternice“ pentru ca Serviciul Naţional de Sănătate din Marea Britanie să-şi „schimbe recomandările“.
Michael Jones de la Institutul de Cercetare a Cancerului din Londra, a declarat că asocierea raportată în studiu „nu implică o legătură de cauzalitate“ şi „nu este o dovadă că îndulcitorii artificiali provoacă cancer“.
El a mai spus că rezultatele ar putea sugera că „riscul de cancer poate fi crescut la persoanele care utilizează îndulcitori artificial, nu la îndulcitorul în sine“.
Specialiştii spun că rezultatele publicate săptămâna trecută nu înseamnă că acum consumatorii trebuie să se întoarcă la băuturile cu zahăr, după ce un studiu NutriNet-Sante din 2019 a constatat că şi băuturile cu zahăr au fost asociate cu un risc crescut pentru mai multe tipuri de cancer.
Brown a spus că nu toţi îndulcitorii sunt la fel, şi că unii, cum ar fi stevia, arată beneficii pentru sănătate.
Îndulcitorii artificiali sunt „încă probabil un mijloc util şi pot ajuta la reducerea creşterii în greutate atunci când înlocuiesc zahărul, dacă se utilizează îndulcitorul potrivit“, a concluzionat Brown.