O terapie cu nanoparticule de ARN poate opri răspândirea cancerului incurabil al măduvei osoase, potrivit unui studiu

O terapie cu nanoparticule de ARN poate opri răspândirea cancerului incurabil al măduvei osoase, potrivit unui studiu

Mielomul multiplu este un cancer incurabil al măduvei osoase care ucide peste 100.000 de persoane în fiecare an. Cunoscută pentru răspândirea sa rapidă şi mortală, această boală este una dintre cele mai dificile de abordat. Pe măsură ce aceste celule canceroase se deplasează prin diferite părţi ale corpului, ele suferă mutaţii, depăşind posibilele tratamente. Persoanele diagnosticate cu mielom multiplu sever, rezistent la chimioterapie, supravieţuiesc de obicei doar trei până la şase luni. Există o nevoie disperată de terapii inovatoare pentru a preveni răspândirea acestui cancer şi pentru a oferi o şansă de luptă celor care suferă de această boală.

O echipă de cercetători de la universitatea din Pennsylvania (Penn) a creat o terapie cu nanoparticule de ARN care face imposibilă împrăştierea şi mutaţia mielomului multiplu.

Tratamentul, descris într-un studiu publicat marţi, în PNAS, opreşte o funcţie care permite împrăştierea cancerului în vasele de sânge, dezactivând căile prin care se deplasează celulele mielomului multiplu.

Prin oprirea acestui „GPS chimic" care induce migrarea celulelor canceroase, noua terapie opreşte răspândirea mielomului multiplu, contribuind la eliminarea completă a acestuia, spun cercetătorii acestui studiu.

Celulele endoteliale, cele care căptuşesc vasele de sânge, produc o proteină de care avem nevoie pentru a supravieţui.

Această proteină, CyPA, este responsabilă pentru plierea şi transportul altor proteine. Totodată, aceasta activează răspunsurile celulelor T atunci când ne îmbolnăvim.

Însă, atunci când apare mielomul multiplu, celulele endoteliale supraexprimă CyPA şi o secretă în vasele de sânge, unde funcţiile sale devin maligne.

În acest caz, CyPA atrage celulele mielomului multiplu din măduva osoasă în vasele de sânge, de unde acestea se deplasează rapid către alte oase din organism.

„Pentru a opri această răspândire, ne-am propus să oprim această funcţie a CyPA folosind terapia cu ARN, vizând micro-mediul cancerului în loc de celula canceroasă în sine", explică Michael Mitchell, professor asistent la catedra de inovaţii în bioinginerie (BE) de la Penn.

Pentru cercetători, introducerea acizilor nucleici în măduvă a fost o provocare din cauza barierelor biologice complexe existente.

Pentru a introduce ARN-ul în măduva osoasă greu accesibilă, echipa a trebuit să reproiecteze vehiculul tradiţional de livrare a nanoparticulei lipidice.

„Am conceput o nouă nanoparticulă hibridă care ar putea livra ARN de scurtă interferenţă (ARNsi) către celulele endoteliale", detaliază Christian Figueroa-Espada, student la doctorat în departamentul BE de la facultatea de inginerie şi ştiinţe aplicate de la Penn.

Potrivit cercetătorilor ARNsi opreşte celulele să producă CyPA.

Atunci când a fost testată in vitro, terapia a împiedicat răspândirea celulelor canceroase.

Atunci când a fost testată la şoareci, ca monoterapie sau în combinaţie cu chimioterapia, a reuşit să scadă dimensiunea tumorilor, să prelungească rata de supravieţuire şi să diminueze rezistenţa cancerului la chimioterapie, au declarat autorii studiului.

„Această lucrare poate contribui la îmbunătăţirea tratamentelor actuale pentru mielomul multiplu, precum şi pentru alte tipuri de cancer care se răspândesc prin intermediul vaselor de sânge", spune profesorul Mitchell.

„Folosind platforma noastră pentru dezvoltarea de nanoparticule ţintite, suntem nerăbdători să investigăm şi alte tipuri de cancere şi boli în care CyPA este supraexprimată", spune el.

Prin crearea unui blocaj în ruta de deplasare a cancerului prin organism, echipa de la Penn îndepărtează un obstacol care există de multă vreme în tratamentul mielomului multiplu, oferind o speranţă reală pentru persoanele diagnosticate cu această boală.

În cadrul lucrărilor viitoare, echipa intenţionează să investigheze reducerea la tăcere a unor funcţii suplimentare în micro-mediile cancerelor pentru a depăşi mai bine rezistenţa la medicamente, iniţierea cancerului şi metastazele.

În prezent, ei lucrează cu Ruben Carrasco, profesor de patologie la Institutul de cancer Dana-Farber, autor corespondent al acestui studiu, pentru a identifica potenţiale ţinte pentru acest tip de terapie.

Odată ce terapia cu nanoparticule de ARN se dovedeşte a fi sigură pe animale mai mari, acest studiu de validare a conceptului va putea trece la testarea terapiei la oameni.

viewscnt