Un vaccin universal antigripal protejează împotriva ambelor variante ale virusurilor gripale, A şi B

Un vaccin universal antigripal protejează împotriva ambelor variante ale virusurilor gripale, A şi B

Un candidat de vaccin universal antigripal unic protejează împotriva diverselor variante ale virusurilor gripale A şi B la şoareci, potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Institutul de Ştiinţe Biomedicale de la Universitatea de Stat din Georgia, Statele Unite.

Cercetătorii au proiectat un candidat universal de vaccin antigripal cu o singură doză, cu protecţie încrucişată, pe baza unor proteine mai puţin variabile ale virusurilor gripale A şi B: subtipurile de proteine ​​​​multi-neuraminidaze, cunoscute a fi ţinte majore de medicamente antivirale şi ectodomeniul universal conservat al proteinei M2.

Descoperirile, publicate joi, în revista PLOS Pathogens, arată că şoarecii vaccinaţi cu o particulă asemănătoare virusului, care stimulează imunitatea prezentând mai multe subtipuri de neuraminidază şi porţiuni conservate de antigene M2 (proteine ​​străine care induc răspunsuri imune), au fost protejaţi împotriva variantelor sezoniere ale gripei A, a virusurilor cu potenţial pandemic (H1N1, H5N1, H3N2, H9N2 şi H7N9) şi a ambelor linii ale virusurilor gripale B (Yamagata şi Victoria), care conţin variaţii antigenice substanţiale.

Variantele virale apar atunci când agenţii patogeni ai gripei îşi schimbă glicoproteina antigen hemaglutinină, prezentă pe suprafaţa virusului, cea care se leagă de moleculele receptorului gazdă. Mutaţiile  continue ale proteinelor hemaglutinine ale virusului gripal determină apariţia unor variante care trece de sistemul imunitar de apărare al gazdei, conducând la forme severe de gripă.

Vaccinurile actuale antigripale se bazează pe imunitatea specifică tulpinii la hemaglutinină, o ţintă foarte variabilă pentru protecţia imună.

Se recomandă vaccinarea anuală împotriva gripei, dar eficacitatea vaccinului sezonier este imprevizibilă şi ar putea fi sub 20% din cauza modificărilor continue ale proteinelor hemaglutinine. Prin urmare, gripa rămâne un risc ridicat pentru sănătatea umană la nivel mondial.

„Am dezvoltat o entitate vaccinală unică, universală, care a indus imunitatea la ectodomeniul M2 conservat şi la subtipurile de proteine neuraminidază, şi s-a dovedit a fi eficientă în conferirea unei protecţii încrucişate extinse împotriva virusurilor gripale A şi B, diverse din punct de vedere antigenic, la şoarecii tineri şi în vârstă”, a declarat dr. Sang-Moo Kang, autor principal al studiului şi profesor la Institutul de Ştiinţe Biomedicale din Georgia.

„Acest studiu oferă o perspectivă asupra dezvoltării unui vaccin antigripal universal care să inducă o imunitate cu spectru larg împotriva variantelor A şi B ale gripei la populaţiile tinere şi în vârstă”, a mai precizat medicul.

Recentul studiu sprijină o nouă strategie pentru crearea unui vaccin universal împotriva virusurilor gripale A şi B. Un singur construct, care prezintă mai multe proteine ​​pentru o protecţie încrucişată, având capacitatea de a induce imunitatea la şoareci, în cazul subtipurilor de proteine neuraminidaze şi M2, şi virusurilor gripale A şi B, precum şi de a oferi o protecţie încrucişată extinsă împotriva bolilor şi mortalităţii, în cazul provocărilor letale ale virusului gripal, afirmă autorii studiului.

Vaccinarea şoarecilor cu acest candidat universal de vaccin a indus inhibarea amplă a neuraminidazei, anticorpilor specifici pentru ectodomeniul M2, şi a provocat răspunsurile imune ale celulelor T. O protecţie încrucişată comparabilă a fost indusă la şoarecii în vârstă.

Cercetătorii îşi propun acum să testeze acest candidat universal de vaccin, la dihori, care au căile respiratorii similare cu cele ale oamenilor.

viewscnt