Un marker din sânge ar putea identifica riscul de boală arterială periferică debilitantă

Un marker din sânge ar putea identifica riscul de boală arterială periferică debilitantă

Pentru a urmări sănătatea cardiovasculară, medicii măsoară o serie de factori de risc printre care tensiunea arterială, nivelul colesterolului şi glicemia. Astfel de măsuri pot ajuta la identificarea pacienţilor cu risc de atac de cord sau accident vascular cerebral (AVC). În prezent nu există însă nici un test de sânge care să evalueze cu precizie gradul în care arterele unei persoane pot fi îngustate sau dacă există un risc de blocaj. O nouă cercetare, publicată la finele lunii septembrie în revista online Scientific Reports, ar putea duce la diagnosticarea mai devreme a acestor afecţiuni cardiovasculare precum şi la terapii îmbunătăţite.

Descoperirile recente ale unei echipe americane de cercetare de la Universitatea de Medicină din Washington arată că nivelurile ridicate ale unei proteine specifice care circulă în sânge detectează cu precizie un tip sever de boală arterială periferică care îngustează arterele care traversează picioarele şi poate creşte riscul de atac de cord şi accident vascular cerebral. Proteina, numită sintaza complexului acizilor graşi circulanţi (cFAS), este o enzimă care produce acizi graşi saturaţi. Până de curând s-a crezut că proteina FAS se găseşte numai în interiorul celulelor. Noul studiu sugerează că proteina FAS circulă prin sânge şi ar juca un rol important în formarea plăcii caracteristice bolilor cardiovasculare.

Aproximativ 12 milioane de americani au o formă de boală arterială periferică, o îngustare a arterelor  picioarelor, şi aproximativ 1 milion dintre aceşti pacienţi dezvolta o forma severa numita ischemie cronică a membrelor. Aceşti pacienţi suferă adesea o intervenţie chirurgicală vasculară care deschide arterele periferice pentru a îmbunătăţi fluxul de sânge la picioare. În cazurile severe se poate ajunge chiar la amputare.

„Aceşti pacienţi sunt în pericol de a-şi pierde picioarele, ceea ce este devastator pentru calitatea vieţii. Ei îşi pierd capacitatea de a merge, iar aproximativ jumătate dintre aceştia mor în următorii doi ani. Trebuie să identificăm cumva aceşti pacienţi, astfel încât să putem ajuta la tratarea agresivă a acestora, mult mai devreme în cursul bolii. Datele noastre sugerează că nivelurile de cFAS din sânge ar putea fi un indicator precis pentru cei expuşi unui risc ridicat de forme severe ale acestei afecţiuni", spune doctorul Mohamed A. Zayed, chirurg vascular şi profesor asociat de chirurgie şi radiologie, principalul autor al cercetării.

Doctorul Zayed şi colegii săi au prelevat probe de sânge de la 87 de pacienţi înainte ca aceştia să fie supuşi unor intervenţii chirurgicale vasculare pentru a trata ischemia cronică care le ameninţa picioarele. Cercetătorii au descoperit că nivelurile cFAS din sânge au fost asociate independent cu boala. La fel, diabetul de tip 2 şi fumatul au fost indicaţi drept factori în incidenţa ischemiei cronice care pune în pericol membrele inferioare. Când toţi cei trei factori au fost consideraţi împreună ei au indicat prezenţa bolii cu o precizie de 83%.

Cercetătorii au descoperit, de asemenea, că nivelurile de cFAS din sânge au fost asociate cu conţinutul de sintază a complexului acizilor graşi din placa prelevată din artera femurală, vasul principal care furnizează sânge picioarelor. În plus, cercetătorii au descoperit că cFAS circulă prin fluxul sanguin în timp ce este legat de aşa-numitul colesterol "rău", LDL.

„Deseori, văd în cabinetul meu pacienţi care au LDL ridicat, dar sunt indivizi sănătoşi, nu prezintă indicaţii de boală în artere. Asta ne-a făcut să ne întrebăm nedumeriţi, ce facem cu aceşti pacienţi? Îi punem pe medicamente pentru scăderea colesterolului? Au şi ei risc ridicat de boli cardiovasculare? Protocoalele noastre ne indică să tratăm agresiv pacienţii cu acest risc. Dar suspiciunea mea este că nu doar LDL este problema. Mai degrabă, problema vine de la enzimele care sunt ataşate de LDL şi care contribuie la boala cardiovasculară pe care o vedem, în special în arterele periferice, dar şi în arterele coronare care livrează sânge inimii şi în arterele carotide care livrează sânge creierului", crede doctorul Zayed.

Cercetătorii au descoperit că LDL este mai abundent decât cFAS în sânge, astfel încât au realizat că măsura cheie nu poate fi LDL în sine, ci cât de mult din LDL transportă şi cFAS în sânge.

În cercetările sale anterioare, echipa doctorului Zayed a arătat că nivelurile de cFAS din sânge sunt rescute la pacienţii cu acumulare de plăci în arterele carotide, care furnizează sânge creierului. Tot atunci ei descoperiseră că cFAS care circulă în sânge provine din ficat. Dovezile sugerează astfel că LDL este un fel de vehicul de transport pentru cFAS, care contribuie la formarea plăcii în arterele cheie, în tot corpul.

Cercetătorii testează acum cFAS ca o posibilă ţintă a noilor terapii medicamentoase care ar putea încetini acumularea plăcii şi ar putea trata sau preveni bolile cardiovasculare.

„Există medicamente care inhibă sinteza acizilor graşi şi lucrăm la evaluarea altora noi care sunt mai ţintite. Niciunul dintre ele nu este încă pregătit pentru studii clinice la oameni, dar testăm aceste medicamente pe modelele animale ale bolii pentru a vedea dacă acestea scad de fapt acumularea de plăci în artere. Ar fi minunat să putem practica medicina vasculară de precizie, prin adaptarea unor terapii la pacienţii cu risc ridicat, pentru a reduce riscul complicaţiilor severe ale bolilor cardiovasculare", spune doctorul Zayed.

În prezent, echipa sa lucrează la dezvoltarea unui kit de testare pentru măsurarea cFAS în sânge, astfel încât pacienţii cu risc ridicat să poată fi identificaţi mai devreme.

viewscnt