Medicamentul antiviral monulparivir dezvoltat pentru gripă ar putea bloca complet transmiterea coronavirusului SARS-CoV-2 în 24 de ore, potrivit unui studiu publicat în Nature Microbiology.
Studiul, realizat de cercetători de la Institutul de Ştiinţe Biomedicale din cadrul Georgia State University, arată că antiviralul monulparivir (denumit şi MK-4482 / EIDD-2801) a oprit complet transmiterea noului coronavirus.
Medicamentul a fost dezvoltat la Universitatea Emory din Atlanta, Statele Unite, de către societatea Drug Innovation Ventures at Emory (DRIVE), specializată în inovaţie în domeniul farmaceutic.
Medicamentul a fost dezvoltat împotriva virusului gripal, fiind conceput pentru a împiedica reproducerea virusului prin crearea de erori la replicarea ARN-ului viral.
"Este prima demonstraţie că un medicament disponibil administrat oral poate bloca rapid transmiterea SARS-CoV-2, ceea ce ar purtea schimba complet situaţia", se arată în studiul menţionat.
În testele realizate pe dihori infectaţi cu SARS-CoV-2, cantitatea de particule virale s-au redus semnificativ după administrarea medicamentului.
Ulterior, dihorii care au primit medicamentul au fost introduşi alături de alte exemplare din aceeaşi specie, care nu au primit tratament şi nici nu erau infectate cu virusul. Potrivit cercetătorilor, niciun animal nu s-a infectat de la dihorii care au fost trataţi cu medicamentul monulparivir.
"Credem că dihorii reprezintă un model de transmitere pertinent deoarece propagă foarte uşor SARS-CoV-2, însă cei mai mulţi nu dezvoltă forme grave de boală - ceea ce este foarte similar cu transmiterea virusului la oamenii tineri", a afirmat dr. Robert Cox, unul dintre autorii studiului.
Cercetătorii au calculat, pe baza rezultatului studiului efectuat pe animale, că medicamentul ar bloca complet transmiterea virusului la oameni în circa 24 de ore.
În prezent, medicamentul monulparivir este testat într-un studiu clinic avansat, de faza II/III, cu trei doze diferite administrate la fiecare 12 ore timp de cinci zile la pacienţi cu Covid-19.