Caz medical excepţional: O pacientă s-a vindecat de mai multe metastaze împotriva tuturor aşteptărilor şi a învins cancerul

Caz medical excepţional: O pacientă s-a vindecat de mai multe metastaze împotriva tuturor aşteptărilor şi a învins cancerul

După mai mulţi ani de cercetări, oamenii de ştiinţă de la Centrul Naţional Spaniol de Cercetare a Cancerului (CNIO) au descoperit de ce o femeie care suferea de cancer renal şi care, în timp, a dezvoltat mai multe metastaze, inclusiv osoase, a reuşit să învingă cancerul şi să se vindece. Descoperirile deschid calea pentru tratarea unor cazuri similare.

În urmă cu 15 ani, o femeie în vârstă de 30 de ani a fost diagnosticată cu cancer renal metastatic.

Oncologul său, José Pablo Maroto, de la spitalul Santa Creu i Sant Pau, din Barcelona, a decis să o trateze cu un medicament care a funcţionat mult mai bine decât se aştepta.

Pacienta a învins cancerul.

Nouă ani mai târziu, au fost detectate metastaze osoase, dar tratamentul a funcţionat din nou eficient.

Acum, datorită colaborării între pacientă, oncologul său şi cercetătorii de la CCNIO, echipa a aflat de ce medicamentul temsirolimus (Torisel), care este autorizat în Uniunea Europeană, fiind indicat în tratarea carcinomului renal şi a limfomului cu celule de manta, s-a dovedit atât de eficient în acest caz şi al altor doi pacienţi.

Cercetătorii au descoperit mutaţii foarte rare care sporesc impactul medicamentului.

Ei spun că şi alte medicamente similare - aşa numiţii inhibitori mTOR - sunt potrivite pentru pacienţii cu aceste mutaţii.

Această descoperire va permite medicilor să identifice şi alţi pacienţi cu cancer renal pentru care aceste medicamente ar putea fi tratamentul ideal.

Medicamentele pe bază de inhibitori mTOR sunt utilizate în prezent doar atunci când alte medicamente eşuează, spun cercetătorii.

„În prezent, medicamentele din familia temsirolimus nu sunt, de obicei, prima opţiune în cancerul de rinichi, dar acest rezultat indică faptul că, la anumiţi pacienţi, ar trebui să fie, deoarece funcţionează atât de bine. Acum ştim cum să identificăm aceşti pacienţi", spune Cristina Rodríguez-Antona, cercetător în cadrul programului de genetică a cancerului uman de la CNIO.

Cercetarea a fost finanţată şi prin acţiuni caritabile

Descoperirile din acest studiu de caz au fost publicate la 1 iunie, în International Journal of Cancer.

„Suntem foarte mândri de această reuşită", spune medicul oncolog, dr. Maroto.

Cercetarea a fost finanţată parţial cu bani strânşi din acţiuni caritabile, precum curse de alergare de plăcere, promovate de pacienţi şi organizate de un club de atletism.

„Este o colaborare între o asociaţie care organizează în fiecare an alergări distractive caritabile pentru a strânge bani pentru cercetarea cancerului de rinichi, pacienţii care acceptă să doneze probe în momente extrem de dificile pentru ei, cercetători şi clinici. Scopul final a fost de a afla de ce acest tratament a funcţionat atât de bine. Nu este prima dată când ne punem această întrebare, dar este unul dintre primele cazuri în care am obţinut un răspuns clar", a explicat oncologul.

Pentru a găsi răspunsul, a durat ani de zile. Cercetătorii au trebuit să găsească mai multe cazuri similare cu cele ale primului pacient.

Mutaţii la o proteină implicată în autofagie

După ani de zile de cercetări, echipa a făcut descoperiri cheie legate de câteva mutaţii foarte rare în proteina USP9X, care reglează procesele celulare critice pentru creşterea tumorilor.

Cercetările arată că aceste mutaţii anulează funcţia USP9X, iar atunci când se întâmplă acest lucru, celula nu îşi reciclează deşeurile în mod corespunzător şi moare.

Medicamentul temsirolimus acţionează pe o cale moleculară diferită, dar are un efect similar, iar la pacienţii la care USP9X nu funcţionează, impactul acestui medicament este sporit.

Pentru a înţelege efectul mutaţiilor USP9X, cercetătorii au dezvoltat modele celulare şi au făcut teste proteomice care au indicat faptul că celulele tumorale fără USP9X prezentau o alterare în procesul de autofagie celulară - procesul prin care celula îşi reciclează deşeurile.

Medicamentul s-a dovedit că modifică autofagia, ceea ce determină un efect sinergic, făcând ca tumorile să răspundă mai bine la acest tratament, sunt concluziile cercetătorilor spanioli.

O nouă ţintă terapeutică

Pe lângă identificarea altor pacienţi cu mutaţii USP9X, care ar putea beneficia de un tratament cu medicamente pe bază de inhibitori mTOR, această descoperire susţine dezvoltarea unor noi medicamente care să inhibe UPS9X, ca strategie terapeutică inovatoare.

„Un compus care anulează funcţia UPS9X ar avea un efect sinergic cu temsirolimus, sporind eficacitatea antitumorală a acestuia", spune cercetătoarea Rodríguez-Antona.

viewscnt