Un tratament împotriva cancerului de col uterin primeşte aprobare completă în SUA. Medicamentul este evaluat în prezent şi în UE

Un tratament împotriva cancerului de col uterin primeşte aprobare completă în SUA. Medicamentul este evaluat în prezent şi în UE

Cancerul de col uterin, numit şi cancer cervical, se caracterizează prin apariţia unor celule atipice, care se multiplică necontrolt la nivelul cervixului (colului uterin). Este al patrulea cel mai frecvent cancer la femei la nivel global, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS). România a înregistrat o creştere economică impresionantă în ultimele decenii, însă cu toate acestea incidenţa cancerului de col uterin este similară cu cea din ţări mult mai sărace, cum ar fi Venezuela, Peru, Congo sau Myanmar.

Administraţia americană pentru Alimente şi Medicamente (FDA) a acordat aprobarea completă unui medicament pentru tratarea pacienţilor cu cancer de col uterin a căror boală a progresat după chimioterapie, a anunţat luni agenţia.

Tratamentul Tivdak (tisotumab vedotin-tftv) - un conjugat anticorp-medicament dezvoltat în comun de Genmab A/S şi Seagen - a primit aprobarea accelerată a FDA pentru aceeaşi indicaţie în 2021.

Gigantului farma american Pfizer şi-a adăugat tratamentul împreună cu alte terapii ţintite împotriva cancerului la portofoliul său oncologic după ce a achiziţionat compania de biotehnologie Seagen anul trecut, printr-o tranzacţie de 43 de miliarde.

Aprobarea completă a autorităţii de reglementare în domeniul sănătăţii s-a bazat pe datele unui studiu în fază avansată care a înscris 502 paciente. Acesta a testat medicamentul faţă de chimioterapie la pacientele cu cancer de col uterin.

În cadrul studiului, tratamentul a demonstrat o reducere de 30% a riscului de deces, comparativ cu chimioterapia.

Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) a validat în februarie anul acesta cererea de autorizare de punere pe piaţă pentru acest medicament, ca terapie pentru pacientele cu cancer de col uterin metastatic sau recurent care a progresat în timpul sau în urma unei terapii sistemice anterioare, potrivit unui comunicat de presă al Pfizer şi Genmab.

În cazul în care Comisia Europeană va aproba acordarea autorizaţiei de punere pe piaţă, medicamentul ar deveni primul conjugat anticorp-medicament care primeşte autorizaţie de introducere pe piaţă în Uniunea Europeană ca tratament pentru persoanele cu cancer de col uterin.

România a înregistrat o creştere economică impresionantă în ultimele decenii, însă cu toate acestea incidenţa cancerului de col uterin este similară cu cea din ţări mult mai sărace, cum ar fi Venezuela, Peru, Congo sau Myanmar.

Astfel, ţara noastră înregistrează cele mai ridicate rate de incidenţă şi mortalitate prin cancerul de col uterin din Uniunea Europeană, care sunt de 2,7, respectiv 3,2 ori mai mari decât media europeană, arată datele transmise de Acţiunea HPV România, proiect pilot al European Cancer Organization, în contextul Săptămânii Europene a Imunizării.

Dacă este descoperit într-un stadiu incipient, cancerul de col uterin este curabil în majoritatea cazurilor.

Vaccinarea împotriva HPV este considerată cea mai bună metodă de prevenire a cancerului de col uterin.

În România, vaccinarea anti-HPV este gratuită pentru fete şi băieţi cu vârste între 11 şi 18 ani, în timp ce femeile cu vârsta cuprinsă între 19 şi 45 de ani beneficiază de vaccinare anti-HPV în regim compensat 50%.

viewscnt