[VIDEO] Cristina Badea, psiholog clinician: Depresia postpartum a luat amploare în pandemie

[VIDEO] Cristina Badea, psiholog clinician: Depresia postpartum a luat amploare în pandemie

Între 14%-23% dintre femeile însărcinate suferă de depresie în timpul sarcinii, conform datelor furnizate de Colegiul American de Obstetrică şi Ginecologie. Un studiu efectuat de oamenii de ştiinţă canadieni a arătat că în perioadele de vârf ale pandemiei de COVID-19, de 5 ori mai multe femei însărcinate şi mame au suferit de anxietate şi de 3 ori mai multe femei s-au confruntat cu depresie postpartum. ,,50% dintre mămicile care vin la cabinet au sau au avut depresie postpartum in perioada pandemică”, a declarat Cristina Badea, psiholog clinician la  Logokids pentru 360medical.ro.

Multe mămici se plâng că au insomnii, o stare de iritabilitate, că nu se mai înţeleg cu partenerul, că au o lipsă a apetitului sexual, simptome prezente în depresia postpartum. Depresia postpartum s-a accentuat în această perioadă şi din cauza pandemiei de COVID-19 care a adus incertitudine şi stres suplimentar.

,,Cred că s-a accentuat şi consider că motivul ar fi faptul că nimic nu este sigur. Adică în momentul în care o mamă însărcinată a prins perioada pandemică până să nască, şi-a fost nevoie să meargă la un doctor constant, la controalele de rigoare, să ia contact cu medici, cu spitale, să stea la rând, a avut de-a face cu situaţii stresante. Sperăm să ajutăm cât mai multe mămici să treacă peste această perioadă dificilă”, a precizat Cristina Badea.

O soluţie pentru rezolvarea depresiei postpartum o reprezintă consilierea psihologică online, în cazul în care mămicile nu pot veni la consilierea fizică face to face.

,,Le putem ajuta şi prin consiliere online, putem să ţinem aceste şedinţe şi în mediul virtual, însă eu cred că mamele au mai multă nevoie de un timp al lor”, e de părere psihologul clinician Cristina Badea, care consideră că mult mai benefic pentru femei ar fi o terapie 1 la 1, face to face şi nu online.

La proaspetele mămici apare frecvent sentimentul de vinovăţie în depresia postpartum. Este şi perioada în care trebuie să fie mult mai atente cu bebeluşul lor, sunt suprasolicitate, e un cerc vicios care le face să fie mai vulnerabile din punct de vedere emoţional şi psihologic.

Există mai multe pericole pentru mamă şi pentru copil, dacă depresia postpartum este ignorată, motiv pentru care psihologul oferă câteva sfaturi cu privire la felul în care ar trebui abordată depresia mamelor care au COVID-19 sau au un nou născut cu COVID-19

,,Important cred că ar fi ca atunci când mama şi copilul sunt internaţi să existe un consilier într-un spital, care să meargă să stea de vorbă cu mămica. Este foarte important, adică mămica poate să stea o zi, dar poate să stea şi o săptămână în spital, dacă sunt testaţi şi ies pozitivi. E un timp în care depresia se accentuează, din păcate. Şi-atunci cred că primul lucru care ar trebui făcut, ar trebui să existe acest consilier sau un psiholog al clinicii, spitalului, care să meargă să vorbească cu mămica, şi să încerce s-o liniştească. Să îi aducă nişte argumente solide, să încerce s-o ajute până vine acasă cu copilul. Apoi ţine de mamă dacă ia legătura cu un specialist sau dacă păstrează legătura cu specialistul din spital”, a spus Cristina Badea:

Psihologul clinician a atras atenţia că depresia postpartum netratată duce la idei suicidare în timp şi poate duce chiar la deces.

Vezi si  [VIDEO] EXCLUSIV: Anxietatea, depresia şi tulburările de limbaj la copii, mult mai frecvente în perioada pandemiei de COVID-19

Cristina Badea, psiholog clinician: Şcoala online pe termen lung poate dăuna sănătăţii mentale a copilului

viewscnt