Washingtonul susţine că nu are nicio dovadă că virusul care a declanşat pandemia de Covid-19 a fost creat într-un laborator din China

Washingtonul susţine că nu are nicio dovadă că virusul care a declanşat pandemia de Covid-19 a fost creat într-un laborator din China

Serviciile de informaţii americane au dat asigurări, într-un raport făcut public vineri, că nu au dovezi care să sugereze că virusul care cauzează Covid-19 a fost creat într-un laborator din China, dar nici nu s-au pronunţat cu privire la originea pandemiei.

Conform raportului, Washingtonul nu are informaţii care să susţină afirmaţia, apărută recent, potrivit căreia trei oameni de ştiinţă de la laboratorul de virusologie din Wuhan au fost printre primii infectaţi şi ar fi putut crea ei înşişi virusul.

În acest raport declasificat, biroul care coordonează toate agenţiile de informaţii americane (ODNI) scrie că, oameni de ştiinţă din laborator au efectuat manipulări genetice asupra unor coronavirusuri similare cu cel aflat la originea Covid-19.

Dar SUA „nu au nicio informaţie" că au făcut acest lucru pe virusul propriu-zis (SARS-CoV-2) ce determină Covid-19 sau pe o tulpină foarte apropiată, informează Agerpres.

Publicarea acestui raport destinat Congresului american (parlamentul SUA) intervine la trei luni după ce parlamentarii au cerut mai multe informaţii despre ceea ce ştiu serviciile secrete americane despre originea Covid-19, care a apărut în China la sfârşitul anului 2019.

ODNI, deşi exclude teoria ingineriei genetice, afirmă că diferitele servicii de informaţii sunt împărţite între două teorii şi nu se pronunţă asupra uneia: o apariţie naturală a pandemiei, de exemplu prin transmitere animală, sau o scurgere accidentală dintr-un laborator.

Coronavirusurile studiate în laboratorul din Wuhan, împreună cu armata chineză, „erau prea îndepărtate pentru a fi fost implicate în crearea SARS-CoV-2", notează documentul, care respinge cu tărie ipoteza unei arme biologice.

Raportul atacă, de asemenea, teoria potrivit căreia trei dintre oamenii de ştiinţă care lucrau la coronavirusuri în acest laborator au contractat Covid-19 în timp ce acesta îşi făcea apariţia.

Raportul american arată că unii cercetători s-au îmbolnăvit în toamna anului 2019, unii cu simptome de Covid-19, alţii nu.

Comunitatea serviciilor de informaţii „continuă să creadă că aceste informaţii nu confirmă şi nici nu infirmă vreo ipoteză privind originile pandemiei, întrucât simptomele cercetătorilor ar fi putut fi cauzate de numeroase boli", se mai arată în raport.

Majoritatea comunităţii ştiinţifice este în favoarea ipotezei transmiterii de către un animal sălbatic, dar subiectul stârneşte încă controverse.

În luna mai, un om de ştiinţă de top din China a afirmat că posibilitatea scăpării virusului din laborator nu trebuie exclusă.

viewscnt