[VIDEO] Adelina Birceanu, anatomo-patolog: "Distribuţia anatomo-patologilor ar trebui să fie pe centre universitare"

[VIDEO] Adelina Birceanu, anatomo-patolog: "Distribuţia anatomo-patologilor ar trebui să fie pe centre universitare"

Anatomia patologică este un domeniu extrem de complex şi este nevoie de mult studiu şi chiar de supraspecializări pentru medicii care aleg această specializare. Pe de o parte, pacienţii români îşi doresc rezultatele probelor analizate să fie eliberate cât mai rapid, pe de alta, specialiştii anatomopatologi din România sunt compleşiţi de volumul de muncă. ,,În România, deocamdată nu există un studiu pe distribuţia anatomo-patologilor pe judeţe, pe spitale, pe regiuni”, a precizat pentru 360medical.ro dr. Adelina Birceanu, medic primar anatomie patologică la Spitalul Clinic Sfânta Maria din Capitală şi la Pathoteam Diagnostic.

În 2019 în România erau în jur de 200 de medici anatomo-patologi la nivel naţional. Germanii au evaluat din Eurostat Database şi poziţia României în Europa. "Noi ne aliniem împreună cu Irlanda, Letonia, Austria, Olanda la media europeană. Nu este un număr suficient de medici anatomo-patologi, însă cred că s-ar putea redistribui medicii anatomo-patologi pe centre universitare, pentru că în fiecare an se scot foarte multe locuri, însă nu posturi pe anatomie patologică. Numai în Bucureşti cred că avem anul acesta aproape 20 de rezidenţi, şi anual ies rezidenţi, însă ei trebuie pregătiţi şi să fie ajutaţi ca să ne ajute şi pe noi în diagnostic”, a afirmat dr. Adelina Birceanu.

În opinia medicului, un laborator de prestigiu ar trebui să aibă o aparatură de prestigiu, ar trebui să lucreze cu reactivii cei mai buni calitate-preţ, iar banii ar trebui distribuiţi echilibrat atât pentru aparatură, cât şi pentru reactivi, dar şi pentru personalul medical.

Întârzierile privind rezultatele histopatologice, cu care se confruntă adesea pacienţii români, au la bază mai multe motive: volum foarte mare de muncă, personal medical care nu are experienţă vastă într-un domeniu.

,,Sunt anumite locuri în care sunt foarte puţine piese, iar ca să rulezi un aparat cu 2-3 piese înseamnă un consum extraordinar de mare şi asta ar putea să fie o problemă”, a mărturisit dr. Adelina Birceanu.

Medicul a explicat în ce fel îi afectează pe pacienţi întârzierile rezultatelor anatomo-patologice, subliniind că tratamentul pacienţilor nu se rezumă doar la anatomie patologică. Anatomia patologică este un pas.

În toată lumea, un laborator de anatomie patologică înseamnă imunohistochimie, histopatologie, citologie, biologie moleculară atrage atenţia medicul anatomopatolog.

,,Din păcate la noi în România, în spitalele de stat şi în anumite laboratoare private, nu sunt toate serviciile integrate. Există foarte multe spitale care nu au imunohistochimie, nu au biologie moleculară”, a spus dr. Adelina Birceanu.

La noi, în România,  laboratoarele din spitalele de stat sunt incomplete, neavând toate aceste servicii.

viewscnt