Peste 35% din adulţii din lumea întreagă suferă de insomnie. Cu siguranţă, pandemia de COVID-19 a acutizat această problemă. ,,Ne-am întâlnit cu o creştere a numărului de cazuri, atât în cursul anului trecut, cât şi la începutul anului 2021”, a declarat dr. Alexandru Aricescu, medic primar psihiatrie.
O estimare proprie a medicului psihiatru, pe baza prezentărilor pacienţilor în cadrul clinicii Albion Medical, unde îşi desfăşoară activitatea arată că peste 25% dintre pacienţi noi sau vechi care deja erau stabilizaţi şi erau bine acasă fără tratament, după ce trecuseră printr-un episod s-au plâns fie de insomnie, tulburare depresivă, fie de tulburare anxioasă.
Dr. Alexandru Aricescu a atras atenţia asupra faptului că peste 20% dintre pacienţii cu COVID-19 au dezvoltat după episodul infecţios simptome sau tulburări psihiatrice. În opinia specialistului, tulburările de somn au fost cele mai frecvente.
,,Desigur că pandemia în sine a venit cu multe provocări pentru noi toţi, însă cele mai mari provocări fiind pentru pacienţii COVID. (…) Dar nu doar pentru pacienţii care au trecut prin boală a fost o provocare mare, ci şi pentru toţi cei din jur, fie că suntem aparţinători, fie doar spectatori în tot acest spectacol numit global pandemie, pentru că acest mediu în care domină panica, teama, controlul excesiv şi îngrijorările excesive nu poate decât să determine pe termen lung dezvoltarea unui anumit simptom sau a unei anumite probleme de sănătate din sfera anxietăţii sau a depresiei sau a tulburărilor de somn”, a precizat dr. Alexandru Aricescu.
Unii pacienţi cu probleme psihiatrice care au avut forme severe de COVID-19 au fost spitalizaţi şi au întrerupt pentru o perioadă medicaţia specifică. ,,În cursul internării primează tratamentul somatic, tratamentul care practic salvează viaţa”, spune medicul psihiatru, care subliniază însă că dacă este neglijat tratamentul psihiatric, pacientul se destabilizează, iar după externare nevoia de ajutor de specialitate creşte.
Unii pacienţi cu COVID-19 care n-au avut insomnie înainte, pot s-o facă după din cauza coronavirusului. De altfel, potrivit Raportului extins privind efectele psihice asociate pandemiei, ,,Un an de pandemie”, 22,5% dintre pacienţii cu COVID-19 au avut un diagnostic neuropsihiatric concomitent.
În ceea ce priveşte insomnia postCOVID, medicul psihiatru recomandă vizita la specialist atunci când simptomele persistă de ordinul săptămânilor şi când funcţionalitatea zilnică începe să devină afectată de deprivarea de somn.
,,Depinde de gravitatea problemei şi depinde de cât de intense sunt simptomele. Pentru că atunci când vorbim doar despre un episod ocazional, doar câteva nopţi nedormite să zicem, pacientul sau persoana respectivă are posibilitatea să se recupereze foarte uşor după ce trece de şocul emoţional al internării, după ce simptomele somatice se liniştesc în urma tratamentului, lucrurile se aşează de la sine. Atunci când însă simptomele persistă de ordinul săptămânilor şi când funcţionalitatea zilnică începe să devină afectată de deprivarea de somn, de cele mai multe ori persoana respectivă este recomandat să vorbească cu un specialist şi să caute soluţii concrete”, a afirmat dr. Alexandru Aricescu.
În prezent, o treime din populaţia adultă ajunge să sufere deprivări de somn sau să aibă probleme în circuitul de somn-veghe pe parcursul vieţii. Există mai multe tipuri de insomnie, toate au însă un element comun: funcţionalitatea pacientului. Insomnia poate fi tratată de către medicul de familie, apoi de către medicul specialist psihiatru, în anumite context de medicul neurolog sau alţi medici specialişti.
,,Întotdeauna medicul de familie este prima staţie şi la noi dar şi în exterior, aşa cum este gândit sistemul de sănătate. De cele mai multe ori medicul de familie rezolvă situaţia, uneori apelând la un tratament la nevoie, un anxiolitic uşor sau un somnifer uşor la nevoie, alteori apelând la un preparat alternativ, poate ceva din plante, poate un supliment alimentar care să ajute la relaxare sau la controlul somnului”, a mărturisit psihiatrul.
Medicul neurolog poate să prescrie tratament care să regleze somnul în momentul în care insomnia apare ca un simptom în cadrul unei afecţiuni neurologice.
,,De cele mai multe ori atunci când tulburarea de somn sau anxietatea sau depresia sunt la baza apariţiei simptomului în sine, pacientul ajunge mai degrabă la psihiatru decât la neurolog, şi medicul specialist psihiatru este cel care manageriază tratamentul pe termen scurt sau pe termen lung dacă este necesar”, a precizat dr. Aricescu.
În România există o supraspecializare în medicină, somnologia, pe care o au mai mulţi specialişti cardiologi, pneumologi, neurologi şi care tratează pacienţii cu apnee în somn care suferă de insomnie.
,,Fiind o insomnie secundară se rezolvă doar prin rezolvarea cauzei, adică a problemei de sănătate per se care a determinat apneea de somn”, a explicat dr. Alexandru Aricescu, referindu-se la tulburările de somn cauzate de apneea în somn.