[VIDEO] Dr. Brînduşa Cimpoca, medic român supraspecializat în medicină materno-fetală în Londra: Uneori e bine să te întorci cu diplome acasă

[VIDEO] Dr. Brînduşa Cimpoca, medic român supraspecializat în medicină materno-fetală în Londra: Uneori e bine să te întorci cu diplome acasă

Dr. Brînduşa Cimpoca face parte din generaţia tânără de medici care s-a şcolit în afara ţării, dar a revenit în România pentru a profesa aici şi pentru a aplica ceea ce a învăţat în străinătate. S-a supraspecializat în medicină materno-fetală în Londra şi a avut ocazia să lucreze cu prof. dr. Kypros Nicolaides, supranumit părintele medicinei fetale, cel care a inventat această supraspecializare. ,,Am observat că este nevoie de medici care să facă ecografii de medicină materno-fetale, ecografii morfologice şi screening de calitate şi ştiam că există la Londra, în Marea Britanie, un loc unde se poate învăţa de la cel care a inventat această meserie şi am avut ocazia să învăţ de acolo şi ăsta a fost principalul motiv pentru care am ales această ramură”, a explicat pentru 360medical.ro dr. Brînduşa Cimpoca, medic specialist obstetrică-ginecologie, la Clinica Nativia.

Chiar dacă majoritatea tinerilor medici care ajung în străinătate rămân acolo, dr. Brînduşa Cimpoca a ales să revină acasă şi nu oricând, ci în plină pandemie de COVID-19.

,,E foarte greu să spui că în străinătate este totul bine şi e numai lapte şi miere. Cred că cei care au fost plecaţi recunosc că uneori le-a fost foarte greu”, a mărturisit românca.

,,Eu am ales să mă întorc pentru că ştiam că e mult de muncă în România. Este o arie care încă nu este exploatată la maxim, poate nici la jumătate faţă de cât ar putea fi, şi îmi doresc să ofer pacientelor şi cuplurilor din România aceleaşi servicii pe care le primesc româncele din Anglia sau cetăţenii din Anglia, la un standard înalt”, a afirmat dr. Brînduşa Cimpoca.

Medicul a povestit cum a lucrat cu fondatorul medicinei fetale, prof. dr. Kypros Nicolaides şi ce a învăţat de la mentorul ei.

,,A fost foarte emoţionant şi foarte stresant pentru că ştiam că standardele sunt înalte, foarte înalte şi mi-era frică de eşec. Am încercat să-mi las la o parte emoţiile că lucrez cu o legendă vie şi să mă concentrez pe ce am de făcut şi să fac perfect”, a spus dr. Brînduşa Cimpoca.

În Centrul de Cercetare în Medicină fetală de la Londra sunt foarte mulţi medici internaţionali, printre ei şi români.

,,Sunt foarte mulţi români care se şcolesc acolo, o mare parte dintre ei se întorc şi împreună încercăm să schimbăm ceva în sistemul nostru de sănătate public”, a spus medicul.

Românca a obţinut ,,The Diploma in Fetal Medicine”, una dintre cele mai prestigioase diplome din lume.

,,Este poate cea mai înaltă treaptă, cea mai înaltă gradaţie pe care o poate primi un medic în specialitatea aceasta. Am stat aproape 3 ani la Londra şi uneori e bine să te întorci cu diplome acasă. Nu să le pui pe pereţi, ci să ştii că ai muncit pentru ele şi în România pot să practic meseria pe care am învăţat-o după ce am primit acreditările de la Societatea Română de Obstetrică şi Ginecologie şi Societatea de Medicină materno-fetală”, a precizat dr. Brînduşa Cimpoca.

Românca a debutat şi în filmul documentar „Chirurgi vizionari” de la Netflix, un serial din 4 episoade, care a primit premiul Bafta în 2020 şi care a fost realizat înainte de pandemia de COVID-19.

viewscnt