[VIDEO] Dr. Mihaela Udrescu, despre eradicarea hepatitei C în România: Ar trebui ca până în 2030 toată populaţia României să fie testată anti-HCV

[VIDEO] Dr. Mihaela Udrescu, despre eradicarea hepatitei C în România: Ar trebui ca până în 2030 toată populaţia României să fie testată anti-HCV

România se află pe locul II în Europa şi pe locul IV în lume la decesele provocate de bolile hepatice, conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. De altfel, Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi-a setat un obiectiv extrem de ambiţios, acela că până în 2030 să eradicheze infecţia cu virusul hepatitei C. ,,Ca să ştii că ai eradicat o boală ar trebui s-o scoţi pe toată la suprafaţă. Deci ar trebui ca până în 2030 toată populaţia României să fie testată. Pentru anti-HCV. Puţin probabil acest lucru, dar există aceste programe-proiect de microeliminare, există posibilitatea de testare în cadrul pachetului de bază pentru pacientul asigurat la medicul de familie, deci lucrurile ar putea fi îmbunătăţite, ar putea să meargă în acea direcţie”, a declarat într-un interviu pentru 360medical.ro dr. Mihaela Udrescu, medic primar medicină de familie şi specialist în gastroenterologie dar şi coordonatorul naţional al grupul Gastro SNMF.

În România se derulează în momentul de faţă două programe pilot de screening LIVE(RO), unul pe zona de sud coordonat de Institutul Clinic Fundeni, altul pe zona de est, coordonat de UMF Iaşi.

,,Ca centre de screening, dacă vorbim de regiunea de sud, sunt trei centre de screening în acest proiect pilot, unul la Institutul Clinic Fundeni, al doilea la UMF Craiova şi al treilea la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti (Municipal). Dacă ne referim la partea de est, sunt alte două centre de screening, unul la Constanţa şi unul la Iaşi”, a explicat dr. Mihaela Udrescu, referindu-se la cele două proiecte care evoluează în paralel.

,,În acest moment s-a ajuns la un sfert din obiectivul propus”, a afirmat medicul. În fiecare regiune se va face screeningul a 120.000 de persoane. În LIVE(RO) Sud, s-a pornit cu judeţele Argeş şi cu judeţul Dolj. Au fost testate până acum aproximativ 30.000 de persoane

În partea de est s-a pornit cu judeţul Iaşi şi cu judeţul Constanţa. Jumătate din persoanele care urmează să fie testate aparţin grupurilor vulnerabile.

,,Mediul rural este considerat un grup vulnerabil, deoarece accesul la servicii medicale este mai greoi”, a mărturisit dr. Mihaela Udrescu, medic primar medicină de familie, specialist gastroenterologie, coordonator naţional Grup GastRO al SNMF.

Medicii de familie participă la mobilizarea pacientului, la înrolarea pacientului în sistemul electronic de screening, fac testarea pentru hepatite, comunică rezultatul la testare, deci şi în aceste proiecte pilot au rol de primă linie. Se folosesc testele rapide de depistare a antigenului HBS, respectiv a antiHCV-ului.

,,Dacă rezultatul este negativ, medicul de familie îl consiliază pentru o viaţă sănătoasă. Dacă este pozitiv atunci îl consiliază şi îi spune care sunt următorii paşi şi ce este util pentru sănătatea lui”, a declarat dr. Mihaela Udrescu.

Medicii de familie sunt deschişi să intre în aceste programe pilot, chiar dacă plata pentru serviciile prestate se face cu întârziere.

,,Îi apreciez pe colegii mei care au acceptat provocarea de a face acest efort pentru comunitatea în care îşi desfăşoara activitatea”, a precizat dr. Mihaela Udrescu.

Medicii de familie sunt remuneraţi pentru aceste servicii, dar şi-au primit parţial banii. ,,Proiectul a demarat în iulie anul trecut iar tranşele de bani au fost virate cu întârziere”, a explicat medicul de familie.

Testarea se decontează la medicul de familie cu echivalentul a trei consultaţii în contract cu CNAS, adică 58-59 lei brut.În ceea ce priveşte rezultatele, până acum au fost testate per fiecare proiect în jur de 35.000 de persoane. Rata de pozitivitate a fost undeva la 2, 2 la sută.

,,Hepatitele nu dor. Când ajung să doară, boala este într-un stadiu avansat”, a atras atenţia dr. Mihaela Udrescu.

viewscnt