[VIDEO] EXCLUSIV: Prof. dr. Elisabeta Bădilă, cardiolog: Afluxul de pacienţi în serviciile medicale, cea mai mare problemă

[VIDEO] EXCLUSIV: Prof. dr. Elisabeta Bădilă, cardiolog: Afluxul de pacienţi în serviciile medicale, cea mai mare problemă

Telemedicina a fost de un real ajutor pentru pacienţii cardiaci în perioada pandemiei de COVID-19 când accesul la servicii medicale, la spitale şi la cardiologi a fost mult îngreunat. ,,Ne confruntăm cu numărul mare de telefoane pe care le primim, rugăminţile de a-i primi cât mai repede la consulturi. Majoritatea pacienţilor simt nevoia unui control mai amănunţit pentru că în spate există teama că în aceşti doi ani s-au întâmplat mai multe lucruri nefavorabile”, a declarat prof. dr. Elisabeta Bădilă, Secretarul Societăţii Române de Cardiologie şi medic primar cardiolog la Spitalul Clinic Colentina.

Una dintre cele mai mari probleme cu care se confruntă medicii cardiologi din România în această perioadă o reprezintă ,,afluxul de pacienţi care doresc să vină la controalele medicale, la controlul faţă în faţă. Pacienţilor le-a lipsit foarte mult acest contact cu medicul, pentru că trebuie să recunoaştem cu toţii, una e să stai de vorbă la telefon sau chiar prin Zoom, prin această telemedicină, şi alta e să examinezi pacientul, să fie în faţa ta, să ai acea interacţiune vizuală şi să creezi relaţia medic-pacient care este de fapt relaţia de încredere care stă la baza obţinerii unui rezultat favorabil”, a spus prof. dr. Elisabeta Bădilă, medic primar cardiolog la Spitalul Clinic Colentina.

În 30 de minute cât are loc un consult în cazul unui pacient cu hipertensiune arterială, medicii cardiologi nu pot acoperi tot ceea ce şi-ar dori să le explice bolnavilor. Secretarul Societăţii Române de Cardiologie  atrage atenţia că hipertensiunea arterială este o boală care va însoţi pacientul tot restul vieţii şi trebuie monitorizată.

,,Chiar dacă nu au avut simptome deosebite, nu ştim dacă nu au apărut modificări electrocardiografice, nu ştim dacă pacientul respectiv nu şi-a modificat funcţia rinichiului, dacă nu au apărut alte lucruri care să ne dea bătaie de cap, şi-atunci când vorbim despre hipertensiune (poate că hipertensiunea are valori controlate dacă am lua media pe 24 de ore), un parametru destul de important este variabilitatea, oscilaţiile tensiunii arteriale”, a afirmat medicul cardiolog.

Stilul de viaţă este foarte important post pandemie

Trebuie controlate stresul şi anxietatea, de asemenea trebuie acordată atenţie dietei şi mişcării. ,,Una dintre cele mai importante măsuri ar fi să reducem cantitatea de sare din alimentaţie, inclusiv cei care nu avem hipertensiune arterială”, a spus prof.dr. Elisabeta Bădilă.

Sunt ţări care au impus reducerea cantităţii de sare din alimentaţie, inclusiv la nivel de fast-food şi brutării. În plus, pacienţii cardiaci trebuie să fie atenţi la sarea din alimentele procesate, din concentratele  care se pun în mâncăruri, din murături. Obiceiurile alimentare ale românilor sunt destul de nesănătoase, prin urmare medicul sfătuieşte să fie incluse cât mai multe fructe şi legume în alimentaţie.

,,Meniul populaţiei din România este destul de puţin variat. Cea mai importantă masă a zilei este micul dejun, care ar trebui să aibă o compoziţie complexă. Poate că nu toţi avem la îndemână timpul pentru un mic dejun complex, dar măcar o masă de prânz mai consistentă şi o masă, cină mai frugală, ar fi de recomandat. Ori la noi se întâmplă de obicei invers. Majoritatea românilor au o cină extrem de consistentă”, a atras atenţi prof.dr. Elisabeta Bădilă.

Cardiologul recomandă activitate fizică regulată în parcuri, în sălile de sport, la bazinele de înot, mersul într-un pas ceva mai alert 30 de minute pe zi

,,Sunt schimbări mici care ne ajută să ne controlăm greutatea, care ne ajută să controlăm valorile tensionale”, e de părere cardiologul.

Societatea Române de Cardiologie  a promovat ca 2035 să fie prima generaţie fără fumat, în condiţiile în care şi fumatul pasiv este la fel de nociv ca şi fumatul activ.

,,Ar trebui cu toţii să fim conştienţi de faptul că fumatul are efecte nefavorabile asupra tuturor (...) Sunt lucruri mici legate de schimbări din stilul de viaţă, dar care pot avea efecte majore pe termen lung”, a precizat prof.dr. Elisabeta Bădilă.

Urmăriţi şi [VIDEO] Prof.dr. Elisabeta Bădilă, cardiolog: România are cele mai înalte cote privind prevalenţa hipertensiunii arteriale

viewscnt