În România există încă bariere în ceea ce priveşte mersul la medicul psihiatru. Să mergi la psihiatru e o ruşine, ba mai mult lumea te cataloghează nebun, este opinia multor români care evită vizita la specialiştii în psihiatrie, chiar dacă au probleme de sănătate mintală. Iar acesta nu este singurul mit. Dr. Alexandru Aricescu, medic primar psihiatru la Clinica Nutrimed din Bucureşti, demolează pentru 360medical.ro câteva mituri legate de mersul românilor la psihiatru şi medicaţia psihiatrică.
Tot mai mulţi tineri care au o problemă de sănătate mintală, o tulburare de somn sau depresie ori anxietate încep să ceară ajutorul medicilor psihiatri. ,,Faptul că avem mai mult acces la informaţie faţă de acum 20 de ani a ajutat foarte mult şi începem încet-încet să demontăm stigma faţă de prezentarea la medicul psihiatru”, a declarat dr. Alexandru Aricescu, medic psihiatru.
În opinia medicului, mediul online a contribuit în sens pozitiv, fiindcă românii au observat în mediul online persoane care au aceeaşi problemă ca a lor şi au început să realizeze că psihiatria tratează şi lucruri diferite faţă de ceea ce aveau ei ca şi imagine în trecut: oameni cu patologii grave, care dormeau toată ziua din cauza medicaţiei.
,,Tratamentele moderne sunt extrem de eficiente. Putem să funcţionăm bine şi să rezolvăm foarte uşor o stare anxioasă, o tulburare depresivă sau o tulburare de somn”, a precizat dr. Alexandru Aricescu.
Însă amânarea vizitei la medicul psihiatru prelungeşte starea de suferinţă, iar patologia poate să se accentueze şi să devină mai complexă.
Mitul „Nu mă duc la psihiatru că nu sunt nebun” încă mai există în România. ,,Nu putem spune că am depăşit cu totul această stigmă, însă am făcut ceva progrese în acest sens”, e de părere dr. Aricescu.
Un alt mit este cel legat de faptul că medicaţia psihiatrică dă dependenţă, însă specialistul distruge acest mit.
,,Riscul de dependenţă eu, personal, l-am întâlnit în practică mai frecvent la persoanele care nu au ajuns la psihiatru până la mine şi la niciun alt coleg psihiatru. De ce? Pentru că e mult mai uşor să devii dependent luând un tratament despre care nu ştii mare lucru şi doar îl foloseşti pentru că l-a recomandat cineva din familie sau pentru că l-a recomandat o prietenă, un prieten, pentru că la el a funcţionat. Riscul de dependenţă este cu atât mai mare cu cât nu cerem ajutorul specialistului. Când cerem ajutorul specialistului, el ne va ajuta să găsim acele soluţii care nu dau dependenţă”, a subliniat clinicianul.
Mersul la psihiatru este un secret bine păzit de mulţi pacienţi din România, care nu vor să spună la serviciu, la şcoală sau prietenilor despre acest lucru. Medicul psihiatru povesteşte despre teama oamenilor de-a recunoaşte că apelează la ajutorul specialiştilor în psihiatrie.
,,Apar astfel de situaţii în care oamenii se feresc să aibă undeva scris un oarecare diagnostic, fie că este vorba de un diagnostic uşor. Sper ca şi această situaţie să se rezolve în timp şi medicul de familie sau medicul de întreprindere atunci când mai există, persoana de la resurse umane să realizeze că genul acesta de diagnostice - tulburare de somn, tulburare anxioasă, tulburare depresivă nu sunt un capăt de ţară”, a afirmat dr. Alexandru Aricescu.
O altă barieră este cea legată de efectele negative ale tratamentelor psihiatrice. ,,Efectul tratamentului, vorbind strict legat de tulburarea de somn, dar nu numai, şi în cazul altor probleme de sănătate din acest spectru, ar trebui să fie unul pozitiv, să ajute în reducerea simptomelor, adică să regleze somnul. Dacă există comunicare, cu siguranţă vom găsi soluţia cea mai potrivită pentru fiecare persoană în parte, astfel încât să-şi rezolve problema de sănătate fără să aibă alte reacţii neplăcute”, a spus medicul de la Clinica Nutrimed.
Urmăriţi şi [VIDEO] Dr. Alexandru Aricescu, psihiatru despre insomnia în pandemie: ,,Este mult mai frecventă ca urmare a situaţiei globale”