De mai bine de 10 ani medicii de familie îşi doresc să aibă vaccinul gripal în cabinetele lor la început de sezon gripal. În acest an, li s-a îndeplinit dorinţa şi vaccinul antigripal achiziţionat de Ministerul Sănătăţii se găseşte la DSP-uri şi la medicii de familie. ,,În România, în sezoanele anterioare, peste 40% dintre persoanele infectate care se aflau în categoria pacienţilor peste 65 de ani, au necesitat spitalizare”, a declarat pentru 360medical.ro dr. Nicolae Fotin, medic primar epidemiolog, referindu-se la felul în care au evoluat sezoanele de gripă anii trecuţi şi la felul în care va arăta sezonul în care de-abia intrăm.
Gripa este o boală infecto-contagioasă, ce apare în perioada de toamnă-iarnă, are un caracter sezonier şi este o patologie cu impact asupra stării de sănătate a populaţiei.
,,Este privită de către autorităţi şi inclusă în sistemele de monitorizare şi supraveghere şi control, tocmai din cauza acestui impact pe care îl are asupra pacienţilor infectaţi cât şi asupra sistemului de sănătate în general”, a precizat dr. Nicolae Fotin, medic primar epidemiolog.
La nivel global anual sunt înregistrate sute de milioane de cazuri de îmbolnăvire şi sute de mii de decese în rândul pacienţilor infectaţi cu virusul gripal.
,,Evoluţia cazurilor de gripă în emisfera sudică a mandatat autorităţile de sănătate publică să ridice nişte îngrijorări legate de posibila evoluţie a sezonului din acest an”, a spus dr. Nicolae Fotin, arătând că în Australia, în prima lună de la debutul sezonului gripal deja se atinsese jumătate din numărul total de cazuri din sezonul 2020.
Sunt mai multe tipuri de virus gripal care circulă sezonier, dar tipul de virus circulant în acest sezon în emisfera sudică a fost reprezentat de tipul A, o formă de virus gripal mai agresivă.
În România imunitatea colectivă a scăzut, astfel că ,,o formă mai agresivă de virus care va circula liber pe o lipsă de imunitate colectivă normală ar putea să determine un număr mai mare de îmbolnăviri”, a avertizat dr. Nicolae Fotin.
Anul trecut măsurile luate sau impuse pentru prevenirea infecţiilor cu COVID-19 a făcut ca circulaţia în populaţie a virusurilor gripale să fie una mai mică şi asta peste tot în lume, nu doar în România.
În Israel a apărut primul pacient la care s-a identificat coinfecţia COVID-gripă, dar între timp au mai fost descrise în mai multe ţări cazuri de coinfecţie COVID şi gripă.
Cadrele medicale trebuie să aibă vedere atunci când evaluează pacienţii cu infecţii de căi aeriene superioare, că pot exista inclusiv aceste coinfecţii
,,În contextul în care vom avea un sezon gripal cu mai multe cazuri, este de monitorizat această coinfecţie”, a subliniat dr. Nicolae Fotin.
Categoriile considerate la risc de-a dezvolta forme grave pentru gripă au rămas aceleaşi şi în acest sezon gripal, respectiv: copiii mici, gravidele, pacienţii cu vârste peste 65 ani, bolnavii cronici şi lucrătorii sanitari.
,,La copiii sub 2 ani, complicaţiile determinate de gripă sunt mai grave şi cu o evoluţie mai importantă. Sunt motive de îngrijorare pentru o gravidă dacă ajunge să se infecteze cu gripă şi nu a apucat să fie vaccinate. Pe măsură ce înaintăm în vârstă imunitatea noastră începe să scadă şi posibilitatea organismului de a lupta cu diversele infecţii este mai mică,” a precizat medicul epidemiolog.
Bolile cardiovasculare, metabolice cum ar fi diabetul, bolile neurologice sunt afecţiuni pe care o gripă le poate agrava.
,,În contextul în care ne dorim să nu trăim în carantină şi cu mască şi cu distanţare socială, vaccinarea antigripală este cea care previne formele grave de boală, formele de deces”, a mai spus dr. Nicolae Fotin.