Un adult din patru suferă de hemoroizi, potrivit statisticilor. Dar multe din persoanele care se confruntă cu boala hemoroidală nu se duc la medic de teamă, de ruşine sau chiar de frica de durere. Dintre multele tehnici şi metode chirurgicale de tratament a acestei afecţiuni, o tehnică chirurgicală ,,deşteaptă” care rezolvă hemoroizii se bucură de mare succes în rândul pacienţilor.
Se ştie că dieta condimentată şi statul mult pe scaun sunt factori favorizanţi pentru boala hermoroidală. Dr. Ştefan Tucă, medic primar chirurgie generală cu competenţe în chirurgia laparoscopică avansată şi în proctologie, confirmă acest lucru şi, în plus, subliniază că hemoroizii mai apar la persoane care au un deficit de sinteză la nivelul ţesutului conjunctiv.
,,Se sintetizează diferit faţă de alte persoane, în aşa fel încât există o anume laxitate la nivelul venelor, pentru că hemoroizii sunt nişte vene, fapt care favorizează apariţia mai frecventă la aceste persoane a patologiei hemoroidale”, a precizat pentru 360medical.ro dr. Ştefan Tucă.
Pacienţii care se confruntă cu hemoroizi ajung la medic, în special la chirurg în stadii acute cu tromboză hemoroidală acută, ajung cu sângerări şi cu dureri din cauza patologiei hemoroidale şi în general în diverse stadii de evoluţie a bolii hemoroidale, inclusiv în cele avansate.
Potrivit chirurgului Ştefan Tucă, hemoroizii simpli externi pot fi rezolvaţi destul de rapid prin tratament medical, dar hemoroizii interni necesită o abordare chirurgicală mai complexă.
Sunt câteva metode nechirurgicale precum ligatura elastică, sclerozarea, fotocoagularea cu infraroşu sau laser şi crioterapia practicate în stadiile incipiente ale bolii , dar ,,după ligaturile elastice urmate de unii pacienţi cu abnegaţie timp de multe şedinţe, patologia reapare”, atrage atenţia medicul.
Tehnicile chirurgicale se aplică în stadiile mai avansate ale bolii, în stadiile III-IV, iar dintre acestea, tehnica Longo, inventată de un chirurg italian Antonio Longo, este adresată pacienţilor care prezintă hemoroizi în stadii avansate. Tehnica e mai nouă, dar se face şi în spitalele de stat, şi în cele private din România. Se realizează cu rahianestezie, iar în urma acestei proceduri nu e nicio plagă.
,,Este o tehnică foarte bună din punctul meu de vedere, în sensul că rezolvă cauza hemoroizilor interni”, a declarat dr. Ştefan Tucă. În ceea ce priveşte riscul de recidivă după acest tip de tehnică, chirurgul a mărturisit că nu a întâlnit în practica sa recidiva.
,,Este o tehnică deşteaptă, care rezolvă această problemă. Eu personal n-am avut pacienţi care să vină cu recidiva hemoroizilor interni după această operaţie”, a punctat dr. Ştefan Tucă, medic primar chirurgie generală cu competenţe în chirurgia laparoscopică avansată.
Vezi şi