Neuropatia diabetică este cea mai frecventă complicaţie a diabetului zaharat, afectează doi din trei pacienţi diagnosticaţi cu diabet, atrage atenţia prof. univ. dr. Gabriela Radulian, preşedintele Societăţii de Neuropatie Diabetică, într-un material video, în care vorbeşte despre utilitatea Testului Michigan.
360medical.ro a realizat 5 materiale video realizate cu medici români implicaţi în diagnosticarea şi tratarea acestei complicaţii, dar şi cu un reprezentant al pacienţilor. În acest material Prof. univ. dr. Gabriela Radulian subliniază că neuropatia diabetică paote fi întîlnită până la 50% dintre pacienţii cu diabet zaharat de tip II.
,,Screeningul neuropatiei trebuie să fie realizat din momentul diagnosticului diabetului zaharat de tip II, respectiv la 5 ani după realizarea diagnosticului de diabet zaharat de tip I. Ulterior, în ambele forme de diabet, în cadrul monitorizărilor permanente trebuie realizat screeningul neuropatiei”, a declarat pentru 360medical.ro prof. univ. dr. Gabriela Radulian.
Testul Michigan este un instrument util pentru detectarea precoce a neuropatiei periferice simetrice distale. Chestionarul conţine două aprecieri separate, una făcută de medic şi alta de către pacient.
,,Partea pe care o realizează medicul în cabinet sau în timpul monitorizărilor permanente, include un examen clinic al picioarelor persoanelor cu diabet, bineînţeles examenul clinic vizând determinarea testelor de sensibilitate specifice, vorbim despre evaluarea sensibilităţii vibratorii folosind diapazonul, dar şi la nivel de determinări ale sensibilităţilor de tip termic, dureros, respectiv proprioceptiv”, a explicat preşedintele Societăţii de Neuropatie Diabetică.
Reputatul diabetolog a subliniat că se recomandă şi determinarea reflexelor osteotendinoase.
,,Orice modificare a acestor teste ne poate duce cu gândul la existenţa neuropatiei periferice. Chestionarul pentru autoevaluare, deci dedicat pacienţilor, chestionarul Michigan cuprinde 15 întrebări relevante pentru depistarea neuropatiei diabetice. Este un chestionar foarte simplu şi se recomandă completarea acestui chestionar de autoevaluare la 6 luni”, a afirmat prof. univ. dr. Gabriela Radulian.
Mai multe informaţii despre neuropatia diabetică şi despre testul Michigan găsiţi în cele două site-uri dedicate: – https://neuropatiediabetica.ro/ – https://testmichigan.ro/
De asemenea, puteţi urmări şi celelalte materiale video cu medici diabetologi implicaţi în această campanie de educare privind neuropatia diabetică, respectiv cu prof. dr. Bogdan Timar, Decanul Facultăţii de Medicină UMF ,,Victor Babeş” Timişoara şi prof. dr. Cornelia Bala, preşedintele Asociaţiei Române de Educaţie în Diabet, dar şi cu Cristina Petruţ, psiholog şi vicepreşedinte al Federaţiei Asociaţiilor Diabeticilor din România (FADR).