Farmaciile sunt în mod oficial exceptate de la acreditarea de către Autoritatea Naţională de Managament al Calităţii în Sănătate (ANMCS), în urma unei legi adoptate de Camera Deputaţilor, promulgată de preşedintele Klaus Iohannis şi publicată în Monitorul Oficial.
În noiembrie, Comisia de sănătate din camera Deputaţilor a dezbătut un proiect de Lege pentru modificarea unor acte normative în domeniul sănătăţii.
În forma iniţială, proiectul prevedea că “acreditarea este o condiţie obligatorie pentru unităţile sanitare, care prestează sau nu servicii în relaţie cu sistemul public de asigurări de sănătate, cu excepţia cabinetelor de medicină de familie şi a cabinetelor medicale dentare”.
Comisia condusă de Florin Buicu a adoptat, însă, un amendament care prevede că “Prezenta lege nu se aplică unităţilor farmaceutice – farmacii şi oficine de circuit închis”.
După votul din comisie, proiectul de lege a fost adoptat în plenul Camerei Deputaţilor şi promulgat de preşedinte în 21 decembrie, fiind publicat joi în Monitorul Oficial.
Amendamentul a fost adoptat în urma adreselor transmise de Asociaţia Farmaciilor Independente „Ethica” (AFIE), potrivit unui anunţ al asociaţiei.
“Farmaciile independente îşi doresc calitate în sistemul de sănătate şi implicit în asigurarea unei asistenţe farmaceutice corespunzătoare în vederea îmbunătăţirii şi menţinerii sănătăţii individuale a pacientului şi a sănătăţii publice. Procesul de asigurare a calităţii trebuie să fie însă unul echitabil pentru toate părţile implicate, să fie adaptat cu adevărat specificului farmaciilor şi să nu ducă la impas financiar pentru unităţile farmaceutice”, arată anunţul AFIE.
În schimb, ANMCS considera că farmaciile sunt încadrate în categoria unităţilor sanitare şi trebuie să treacă printr-un proces de acreditare a calităţii serviciilor furnizate către pacienţi.
Conform cadrului legislativ actual din România, farmaciile sunt unităţi farmaceutice, care asigură asistenţa farmaceutică a populaţiei.
Potrivit AFIE, procesul de înscriere în vederea acreditării este unul gratuit, însă pentru acreditarea propriu-zisă se achită o taxă a cărui cuantum nu este făcut public, dar care ar fi de circa 2.500 lei. Acreditarea se realizează pe o perioadă de cinci ani.
Conform calculelor AFIE, costurile pentru îndeplinirea standardelor propuse de ANMCS ar fi fost de minimum 7.500 euro, valoare care include cursurile de formare a personalului din farmacii, precum şi analiza de piaţă, analiza chestionarelor de satisfacţie a pacienţilor sau gestionarea unei pagini de internet a farmaciei.