Ministerul Sănătăţii a anunţat miercuri că a finalizat lista medicamentelor strategice, care cuprinde 243 de produse, selectate pe baza listei medicamentelor esenţiale publicată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), adaptată şi completată conform nevoilor terapeutice ale României.
Lista medicamentelor strategice din România a fost anunţată în luna septembrie de ministrul Sănătăţii şi vizează eliminarea sincopelor în aprovizionarea cu medicamentele esenţiale pentru pacienţi.
"Procesul de elaborare a listei de medicamente strategice a durat mai bine de trei luni şi a implicat toţi profesioniştii comisiilor de specialitate, care au redactat lista de medicamente de interes strategic specifică propriei arii de interes terapeutic, centralizarea si forma finală a documentului realizându-se de către Comisia de Farmacologie Clinică", arată ministerul, într-o informare publică.
Lista include, între altele, principalele vaccinuri pentru imunizarea populaţiei, antibiotice, imunoglobulină sau medicamente pentru boli oncologice (lista completă ataşată la final).
În perioada următoare, Ministerul Sănătăţii va pune în dezbatere publică un proiect de ordin al ministrului Sănătăţii care va cuprinde lista medicamentelor de interes strategic, care are menirea de a asigura baza legală "de reglementare a asigurării continue şi în cantităţi adecvate a necesităţilor farmacoterapeutice ale pacienţilor", potrivit instituţiei.
Un raport prezentat anul acesta de Institutul de Politici Publice (IPP) arată că lipsa unor medicamente de pe piaţa românească este generată de tendinţa statului de a fixa preţuri mici pentru a face economii la buget, exportul paralel fiind un efect care nu poate fi evitat al acestui sistem.
Autorii raportului recomandă introducerea de stimulente pentru producători şi distribuitori pentru a rămâne pe piaţa românească, realizarea de achiziţii centralizate şi elaborarea unei strategii naţionale care să planifice răspunsuri la lipsa de medicamente.