Noi medicamente, cumpărate prin procedura de achiziţie publică centralizată de către Ministerul Sănătăţii

Noi medicamente, cumpărate prin procedura de achiziţie publică centralizată de către Ministerul Sănătăţii

Ministerul Sănătăţii a introdus noi medicamente pe lista celor cumpărate prin procedura de achiziţie publică centralizată la nivel naţional.

Măsura este inclusă într-un ordin al ministrului Sănătăţii (nr. 380/2021), publicat miercuri în Monitorul Oficial. Noul ordin completează lista cuprinsă în ordinul nr. 658/2013.

Noile medicamente care se vor achiziţiona prin procedură de achiziţie centralizată la nivel naţional sunt: combinaţii dolutegravir+lamivudină, combinaţii dolutegravir+rilpivirină, combinaţii bictegravir+emtricitabină+tenofovir, doravirină, combinaţii doravirină+lamivudină+tenofovir disoproxil, isavuconazol şi combinaţii amoxicilină+acid clavulanic.

Recent, Ministerul Sănătăţii a elaborat o nouă procedură de achiziţie publică centralizată pentru cumpărarea a 26 de medicamente necesare pacienţilor cu tuberculoză din România.

Procedura de achiziţie centralizată se va finaliza cu încheierea acordurilor-cadru, pe o perioadă de patru ani, între Ministerul Sănătăţii şi firmele declarate câştigătoare în urma licitaţiei.

Sistemul de achiziţie publică centralizată, prin care achiziţiile se fac de către Ministerul Sănătăţii, prin Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP), a fost promovat intens de ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, care afirmă că această procedură are ca efect realizarea de economii importante la buget.

„Sistemul de achiziţii publice centralizate pe care l-am lansat în primul meu mandat, în 2016, ajută la o creştere a transparentizării procesului de achiziţii de medicamente esenţiale şi la realizarea de economii la bugetul de stat. Înainte, fiecare spital făcea achiziţii în baza unor estimări proprii, ceea ce lăsa loc pentru achiziţii directe prin contracte special făcute pentru cantităţi mici şi, totodată, existau mari diferenţe de preţ pentru acelaşi medicament între diferite spitale”, a declarat recent ministrul Vlad Voiculescu, citat într-un comunicat al ministerului.

În urma licitaţiei se realizează un contract-cadru şi un clasament al furnizorilor în funcţie de condiţiile pe care le oferă, iar spitalele fac contracte subsecvente şi achiziţionează medicamentele de la furnizorul care are cea mai bună ofertă şi care-l poate livra.

„Prin acest sistem, numai pentru medicamentele antiretrovirale şi antituberculoase, s-au făcut economii la bugetul de stat deja de peste 30 de milioane de euro. Alte economii, de peste 28 de milioane de euro, s-au făcut prin acelaşi sistem la achiziţionarea de antibiotice”, a mai spus Vlad Voiculescu.

viewscnt