Un dezvoltator de vaccinuri împotriva gripei aviare, Sinergium Biotech, îşi va împărtăşi datele cu producătorii din ţările cu venituri mici şi medii pentru a contribui la accelerarea unei lansări corecte în cazul apariţiei unei pandemii, a declarat luni Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).
Compania biofarmaceutică argentiniană din sectorul privat se află într-un stadiu incipient de dezvoltare a vaccinurilor pe bază de ARN mesager (ARNm) împotriva virusului H5N1 şi s-a angajat să împărtăşească rezultatele sale cu o reţea de producători parteneri creată de OMS în timpul pandemiei de Covid-19, pentru a ajuta ţările mai sărace să aibă acces la instrumentele medicale care pot salva viaţa.
Până în prezent, OMS a oferit asistenţă partenerilor săi, dar aceasta este pentru prima dată când unul dintre aceştia, care are un vaccin în curs de dezvoltare, s-a oferit voluntar să-l împărtăşească cu alţi producători, informează Reuters.
„Partenerii interesaţi vor putea începe să exerseze cu un candidat H5N1, astfel încât, dacă ar începe o pandemie ar avea deja instrumentele necesare pregătite”, a declarat dr. Martin Friede, şeful unităţii de cercetare a vaccinurilor din cadrul OMS.
Programul OMS de transfer de tehnologie ARNm include producători din 15 ţări, deşi nu toţi sunt pe deplin stabiliţi. Printre cei implicaţi în program se numără Biovac din Africa de Sud şi Institutul Pasteur din Senegal, potrivit sursei citate.
Centrul sud-african a fost înfiinţat după ce companiile farmaceutice globale, printre care Moderna şi Pfizer, au refuzat să furnizeze cunoştinţele necesare pentru reproducerea vaccinurilor lor împotriva Covid, în principal din cauza problemelor legate de proprietatea intelectuală.
Epidemia de H5N1 la vacile de lapte şi la unii lucrători agricoli din Statele Unite a determinat Washingtonul să acorde 176 de milioane de dolari companiei Moderna pentru a avansa dezvoltarea vaccinului său împotriva gripei aviare.
În timp ce OMS a declarat că riscul pentru populaţie din cauza virusului gripei aviare rămâne scăzut şi că acesta nu se răspândeşte între oameni, agenţia de sănătate afirmă că are potenţialul de a provoca o viitoare pandemie din cauza circulaţiei sale pe scară largă în rândul animalelor.
Deşi firme precum Moderna şi Pfizer ar putea produce vaccinuri mult mai rapid decât producătorii din cadrul programului OMS, dr. Martin Friede a precizat că platforma ar permite partenerilor Sinergium să înceapă producţia într-un timp rezonabil şi ar contribui la evitarea dependenţei ţărilor sărace de ajutor medical.
În prezent, există vaccinuri disponibile pentru tulpina H5N1 care se răspândeşte printre vaci în Statele Unite, dar acestea sunt fabricate în principal din ouă de găină, ceea ce înseamnă că ar putea dura luni de zile pentru a fi produse la scară largă, dacă ar fi necesar.
Vaccinul antigripal cu ARNm de la Sinergium nu a fost încă testat pe oameni, a precizat OMS, astfel încât va necesita studii clinice înainte de utilizare.
Un alt vaccin împotriva gripei H5N1 cu ARNm de la Moderna este mai avansat, testele pe oameni în faza finală fiind aşteptate să aibă loc anul viitor.