Pfizer retrage un medicament pentru siclemie de pe toate pieţele din cauza riscurilor de complicaţii

Pfizer retrage un medicament pentru siclemie de pe toate pieţele din cauza riscurilor de complicaţii

Grupul farmaceutic american Pfizer a anunţat că retrage un medicament pentru tratamentul pacienţilor cu siclemie de pe toate pieţele în care este autorizat, din cauza riscurilor de complicaţii şi chiar de deces. Decizia a fost luată după rezultatele unui studiu clinic în care s-au înregistrat mai multe decese şi chiar înaintea unei şedinţe a Comitetului pentru medicamente de uz uman (CHMP) din cadrul Agenţiei Europene a Medicamentului (EMA) în vederea evaluării ultimelor date legate de medicament.

Medicamentul, denumit Oxbryta (voxelotor), este autorizat şi în Uniunea Europeană pentru tratarea anemiei hemolitice (distrugerea în exces a globulelor roşii) la pacienţi cu siclemie, cu vârsta de cel puţin 12 ani.

Pfizer deţine drepturile asupra acestui medicament din 2022, când a cumpărat compania Global Blood Therapeutics. Potrivit Reuters, medicamentul voxelotor a generat încasări de 328 milioane de dolari în 2023.

Decizia de retragere a fost luată pe baza ultimelor date disponibile, care sugerează că beneficiile medicamentului nu mai depăşesc riscurile asociate cu administrarea sa, a precizat compania farmaceutică.

Astfel, datele arată riscuri de crize vaso-ocluzive, o complicaţie a siclemiei, şi chiar "evenimente fatale" ce necesită evaluări suplimentare.

Crizele vaso-ocluzive apar la pacienţii cu siclemie atunci când globulele roşii anormale obstrucţionează vasele de sânge, ceea ce privează ţesuturile de oxigen şi generează un răspuns inflamatoriu.

Decizia de retragere a medicamentului a fost luată înaintea unei şedinţe extraordinare, programate joi, a Comitetului pentru medicamente de uz uman (CHMP) din cadrul Agenţiei Europene a Medicamentului (EMA) în vederea evaluării medicamentului voxelotor.

Într-un studiu în care au fost incluşi 236 de pacienţi s-au înregistrat opt decese în rândul pacienţilor care au luat voxelotor, faţă de doar două decese în grupul care a primit placebo.

Pfizer a precizat că va evalua în continuare datele disponibile şi că a notificat autorităţile de reglementare asupra ultimelor evoluţii. Pacienţii care sunt sub tratament cu voxelotor sunt sfătuiţi să se consulte cu medicul curant privind opţiunile terapeutice alternative.

Medicamentul voxelotor a fost autorizat în Statele Unite, de către Administraţia pentru Alimente şi Medicamente (FDA), în 2019, în urma unei proceduri de evaluare accelerată.

În UE, Oxbryta a fost desemnat „medicament orfan” (un medicament utilizat în boli rare) în noiembrie 2016 de către Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA), în condiţiile în care siclemia este o boală rară.

viewscnt