În ciuda progreselor terapeutice semnificative, cancerul de sân rămâne una dintre principalele cauze de deces la femei. Tratamentul implică de obicei intervenţii chirurgicale şi terapie hormonală de urmărire, dar efectele secundare ale acestor tratamente includ osteoporoza, disfuncţiile sexuale şi apariţia cheagurilor de sânge.
Acum, cercetătorii au creat un tratament nou care a eliminat tumorile mici de sân şi a redus semnificativ tumorile mari la şoareci dintr-o singură doză, fără efecte secundare problematice.
Majoritatea cancerelor de sân sunt pozitive pentru receptorii de estrogen (ER+), iar tratamentul implică de obicei mai mulţi ani de terapie hormonală. Deşi aceste medicamente sunt mai bine tolerate decât chimioterapia, ele au totuşi efecte secundare care diminuează calitatea vieţii şi pot expune persoanele la riscul de recidivă a cancerului şi de rezistenţă la tratament. Prin urmare, există o nevoie de medicamente împotriva cancerului care să ucidă celulele tumorale în mod selectiv şi agresiv, limitând în acelaşi timp efectele secundare.
Pentru a aborda această provocare, cercetătorii au dezvoltat anterior o moleculă mică numită ErSO. Acest compus ucide celulele cancerului de sân ER+, dar are ca rezultat efecte secundare nedorite.
În 2022, cercetătorii au sintetizat o serie de molecule mici similare cu ErSO. Acel studiu anterior a demonstrat că aceşti derivaţi au o potenţă mai mare, o selectivitate mai mare pentru celulele canceroase ER+ şi proprietăţi farmacologice mai bune decât compusul original.
Acum, în ultimul studiu, cercetătorii au evaluat în continuare un derivat, ErSO-TFPy, şi au constatat că acesta:
- A ucis în mod eficient mai multe linii celulare de cancer de sân uman ER+ în cultură.
- A fost bine tolerat, fără efecte nocive evidente, de mai multe specii (şoareci, şobolani şi beagle).
- A micşorat tumorile umane de sân transplantate la şoareci din diferite medii genetice.
Într-un experiment de dozare, cercetătorii au observat că o singură doză de ErSO-TFPy la şoareci a indus regresia completă sau aproape completă a tumorilor mici, respectiv mari, care crescuseră la animale.
Alte medicamente necesită doze pe termen lung, dar cercetătorii sugerează că o doză unică de ErSO-TFPy şi, prin urmare, o circulaţie minimă în organism ar putea contribui la reducerea riscului de efecte secundare şi efecte secundare pe parcurs. Ei recunosc însă că este nevoie de mai multe teste pentru a confirma siguranţa şi eficacitatea medicamentului, dar sugerează că, dacă aceste rezultate se traduc la pacienţii umani, ErSO-TFPy ar putea fi transformator pentru tratamentul cancerului de sân ER +.
„Este foarte rar ca un compus să micşoreze tumorile în modelele de şoarece ale cancerului de sân, ca să nu mai vorbim de eradicarea completă a acestor tumori cu o singură doză, aşa că suntem nerăbdători ca ErSO-TFPy să avanseze în teste pentru tratamentul cancerului de sân”, spune Hergenrother
Cercetătorii şi-au publicat miercuri raportul în revista ACS Central Science.