Suplimentele alimentare nu sunt medicamente şi nu sunt reglementate de Agenţia Naţională a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR), a atras atenţia preşedintele instituţiei, dr. farm. Răzvan Prisada, care consideră că această confuzie este întreţinută în mod voit.
Preşedintele ANMDMR s-a referit la confuzia între suplimentele alimentare şi medicamentele eliberate fără prescripţie (OTC).
"Avem în mod real o confuzie, eu spun că este în mod voit întreţinută, între suplimente şi medicamente OTC. Povestea nu este nouă şi nici nu o să putem noi să o rezolvăm peste noapte. (...) Suplimentele alimentare, dincolo de beneficiile pe care le pot aduce în anumite condiţii, nu sunt medicamente. Reglementarea acestui segment în România nu este în atribuţiile Agenţiei Naţionale a Medicamentului", a afirmat Răzvan Prisada, la o conferinţă medicală, citat de Agerpres.
“Această confuzie întreţinută, care într-un fel foloseşte segmentului de suplimente alimentare, dezavantajează subiectul publicităţii corecte la medicamente. (...) Avem mai multă publicitate la ce trebuie să mâncăm, după care pe locul doi avem publicitatea la ce trebuie să luăm pentru că am mâncat urmare a primului tip de publicitate”, a completat oficialul.
Potrivit preşedintelui ANMDMR, un produs care conţine o substanţă medicamentoasă încadrată ca atare, nedeclarată sau în doze neconforme, este un medicament falsificat şi nu un supliment.
"Un alt reper foarte important la care trebuie să conlucrăm este falsificarea medicamentelor şi a suplimentelor alimentare. Falsificarea la modul generic vorbind, pentru că avem încă o formulă de percepţie. În momentul în care avem produse declarate sau modificate ca fiind suplimente alimentare, care conţin în mod ilicit substanţe medicamentoase - din păcate avem încă această problemă de clasificare -, dacă ele sunt suplimente adulterate sau sunt medicamente falsificate ", a declarat Răzvan Prisada.
“Din punctul meu de vedere, un produs, oricum ar fi el prezent în piaţă, care conţine o substanţă medicamentoasă încadrată ca atare, nedeclarată sau în doze neconforme, este un medicament falsificat şi nu un produs, nu supliment adulterat”, a mai spus preşedintele ANMDMR.
În 2024, valoarea pieţei de suplimente alimentare din România a ajuns la circa 673 milioane euro, în creştere de la 647 milioane euro în 2023, potrivit estimărilor realizate de compania de cercetare Cegedim.