Colegiul Farmaciştilor din România şi compania Unifarm, aflată în subordinea Ministerului Sănătăţii, au semnat un protocol de colaborare pentru a asigura tratamente pentru pacienţi.
Parteneriatul dintre cele două entităţi vizează implementarea unui mecanism de colaborare şi comunicare, prin care se stabilesc acţiuni concrete de asigurare a tratamentului sau a continuităţii tratamentului pentru pacienţi.
Acordul a fost semnat în condiţiile în care compania Unifarm are un proiect denumit "Canalul de urgenţă", menit să faciliteze accesul la medicamente care nu sunt disponibile în cantităţi suficiente pe piaţa farmaceutică din România.
Acest sistem a fost conceput pentru a pune la dispozitia pacienţilor, în mod suplimentar şi opţional, tratamentul necesar, în timp real, pentru îmbunătăţirea stării de sănătate sau chiar salvarea vieţii acestora, potrivit unui comunicat transmis luni.
"Este esenţial pentru pacienţii români să aibă acces la medicamentelele şi tratamentele de care au nevoie şi, mai ales, atunci când au nevoie. Când vorbim despre menirea noastră ca farmacişti, ne gândim la misiunea proprie profesiei pe care am îmbrăţişat-o, care constă şi în a contribui la implementarea unor mecanisme pentru asigurarea unei pieţi farmaceutice care să corespundă nevoilor reale ale populaţiei", a declarat preşedintele Colegiului Farmaciştilor, prof. univ. dr. farm. Dumitru Lupuliasa.
Proiectul "Canalul de urgenţă" include zona de spitale publice şi private, precum şi zona de retail (farmacii), şi este destinat doar acelor medicamente care nu sunt disponibile în cantităţi suficiente în România, din motive de producţie sau comerciale.
Acesta este un canal suplimentar, opţional, pus la dispoziţie farmaciilor şi spitalelor, în scopul asistenţei de sănătate publică, potrivit Unifarm.