O nouă abordare terapeutică orală destinată pacienţilor cu diabet zaharat de tip 2 şi comorbidităţi cardiovasculare sau renale a demonstrat beneficii semnificative în reducerea evenimentelor majore cardiovasculare. Studiul, prezentat în cadrul sesiunii anuale a Colegiului American de Cardiologie (ACC2025), sugerează că această variantă orală este comparabilă în eficienţă cu formele injectabile deja consacrate, oferind în acelaşi timp un plus de confort şi aderenţă la tratament pentru pacient. Rezultatele pot avea implicaţii importante în practica clinică şi în recomandările terapeutice viitoare.
Un medicament antidiabetic, o formă orală a semaglutidei (GLP-1), oferă beneficii cardiovasculare similare formelor injectabile, potrivit cercetătorilor care şi-au prezentat datele în cadrul reuniunii ştiinţifice ACC25 din Chicago.
Atât formele injectabile, cât şi cele orale de semaglutidă, un agonist al peptidei-1 asemănătoare glucagonului (GLP-1), au câştigat recent atenţie pentru eficacitatea lor împotriva creşterii în greutate, a glicemiei ridicate şi chiar a poftei de alcool.
Diabetul zaharat de tip 2 este o boală progresivă care afectează capacitatea unei persoane de a-şi controla nivelul zahărului din sânge (glicemia).
Persoanele care suferă de această afecţiune trebuie să îşi monitorizeze îndeaproape dieta şi activitatea şi pot fi nevoite să ia medicamente pe măsură ce glicemia lor devine mai greu de controlat. Persoanele cu diabet zaharat de tip 2 prezintă un risc semnificativ mai mare de boli cardiovasculare, deoarece pot dezvolta hipertensiune arterială, colesterol ridicat sau ambele, ca urmare a scăderii necontrolate a glicemiei.
Agoniştii receptorilor peptidei-1 asemănătoare glucagonului (GLP-1), cum ar fi semaglutida, au demonstrat un mare potenţial pentru scăderea zahărului din sânge, dar se cunosc puţine informaţii cu privire la faptul dacă forma orală a semaglutidei scade efectiv evenimentele cardiovasculare majore, cum ar fi infarctul miocardic (atacurile de cord) şi AVC (accidentele vasculare cerebrale).
Un nou studiu clinic, condus de endocrinologul şi expertul în diabet dr. John Buse, şi medicul cardiolog dr. Matthew Cavender de la facultatea de medicină a Universităţii din Carolina de Nord (UNC) a arătat că forma orală de semaglutidă poate reduce semnificativ evenimentele cardiovasculare la persoanele cu diabet zaharat de tip 2, boală cardiovasculară aterosclerotică şi boală renală cronică.
În studiul internaţional extins, SOUL (Semaglutide cardiOvascular oUtcomes triaL), ce a inclus 9.650 de pacienţi cu diabet zaharat de tip 2 şi boli cardiovasculare preexistente, cum ar fi boala coronariană, boala arterială periferică simptomatică, boala cerebrovasculară sau boala renală cronică, cei care au primit medicamentul Rybelsus, au avut cu 14% mai puţine evenimente cardiovasculare (deces cardiac, infarct miocardic sau AVC) comparativ cu cei care au primit placebo, pe o perioadă medie de urmărire de patru ani. Studiul a fost finanţat de producătorul farmaceutică danez, Novo Nordisk.
S-a înregistrat o reducere de 26% a cazurilor de infarct non-fatale şi o scădere de 12% a accidentelor vasculare cerebrale non-fatale.
„Acestea sunt printre cele mai frecvente şi devastatoare complicaţii ale diabetului,” a declarat coautorul studiului, dr. John Buse, de la UNC, într-un comunicat.
De asemenea, s-a observat o scădere de 7% a deceselor cardiovasculare în grupul tratat cu această formulare orală de semaglutidă.
Aceste niveluri de reducere a risculului sunt similare cu cele observate în opt studii anterioare care au evaluat semaglutida injectabilă (Ozempic, Trulicity), a menţionat dr. Darren McGuire, coordonatorul studiului de la Centrul medical UT Southwestern, din Dallas.
Mecanismul precis prin care GLP-1 reduce riscurile cardiovasculare nu este complet elucidat, dar se presupune că activitatea antiinflamatorie joacă un rol cheie.
Cele mai frecvente efecte adverse raportate au fost cele gastrointestinale – greaţă, diaree, constipaţie şi flatulenţă – similare cu cele ale formei injectabile.
„Semaglutida este deja un pilon important în reducerea infarctului şi AVC-ului la pacienţii cu diabet. Faptul că acum avem o formă orală eficientă reprezintă un progres semnificativ,” a adăugat dr. Buse.
Deşi efectele semaglutidei orale asupra rezultatelor cardiovasculare au fost în concordanţă cu alte studii clinice care implică formularea injectabilă, autorii au subliniat că sunt necesare mai multe studii pentru a determina dacă o metodă poate fi mai eficientă decât cealaltă în reducerea evenimentelor cardiovasculare majore.