Administrarea insulinei prin sistemul cu buclă închisă poate îmbunătăţi controlul glicemiei pentru pacienţii cu suport nutriţional

Administrarea insulinei prin sistemul cu buclă închisă poate îmbunătăţi controlul glicemiei pentru pacienţii cu suport nutriţional

Noua metodă de livrare a insulinei prin sistemul în buclă închisă pare să îmbunătăţească controlul glicemiei la pacienţii spitalizaţi care primesc sprijin nutriţional, susţin cercetătorii.

”Am demonstrat că administrarea de insulină prin sistemul de perfuzie cu buclă închisă la pacienţii care primesc alimentaţie parenterală sau enterală, sau ambele, este sigură şi îmbunătăţeşte semnificativ controlul glicemic fără a creşte riscul de hipoglicemie comparativ cu terapia cu insulină convenţională”, scriu  membrii echipei de cercetători în "Lancet", informează Reuters.

Timp de aproximativ şapte luni, dr. Roman Hovorka de la Universitatea din Cambridge şi colegii săi au efectuat un studiu deschis asupra pacienţiilor adulţi care au primit nutriţie enterală sau parenterală şi terapie cu insulină într-un centru medical din Marea Britanie şi unul în Elveţia.

Echipa de cercetare a introdus o canulă care a furnizat insulină, de la Novo Nordisk,o pompă Diabecare R produsă de SOOIL Development şi un senzor de monitorizare continuă a glucozei de la Abbott Diabetes Care ataşat pe pielea abdomenului sau a braţului pacientului.

Douăzeci şi unu de participanţi au primit insulină prin sistemul cu buclă închisă complet şi 22 au primit terapie cu insulină subcutanată convenţională. Pacienţii au fost urmăriţi timp de până la 15 zile sau la externare.

În grupul care a primit insulină prin sistemul cu buclă închisă, glucoza a rămas în intervalul ţintă de 5,6-10,0 mmol / L,  68,4% din timp, comparativ cu 36,4% din timp în grupul care a primit insulina în mod convenţional.

Nu au fost raportate evenimente adverse şi nici un episod de hipoglicemie severă sau hiperglicemie cu cetonemie. Un episod de insuficienţă respiratorie acută a apărut în grupul cu buclă închisă şi un stop cardiac a apărut în grupul de control, dar ambele au fost considerate a nu avea legătură cu intervenţiile.

Sistemul de livrare a insulinei cu buclă închisă a folosit componente disponibile în comerţ, arătând uşurinţa utilizării acestuia în diverse situaţii clinice ceea ce ar permite  eventual o şi adoptarea accelerată a sistemului pentru o utilizare clinică pe scară largă, mai afirmă autorii cercetării.

Studiul nu a avut finanţare comercială, dar mai mulţi membrii ai echipei au dezvăluit relaţii financiare cu Novo Nordisk şi Abbott Diabetes Care, iar doi autori ai cercetării analizează brevetele şi cererile de brevet bazate pe terapia cu insulină cu buclă închisă.

viewscnt