Patronatul Român al Industriei Suplimentelor Alimentare (PRISA), în colaborare cu Colegiul Medicilor Ilfov, Asociaţia Română pentru Educaţie Pediatrică în Medicina de Familie (AREPMF), Colegiul Farmaciştilor din România şi Consiliul Român pentru Publicitate (RAC), a lansat o platformă de informare privind suplimentele alimentare cu scopul de a încuraja consumul responsabil al acestora.
Platforma www.infosuplimente.ro este parte integrantă a campaniei „Informare, apoi suplimente alimentare. Consuma responsabil suplimente pentru un stil de viata sănătos”.
Această iniţiativă, prezentată marţi în cadrul unei conferinţe de presă, îşi propune să ofere consumatorilor şi pacienţilor din România informaţii clare şi corecte despre suplimentele alimentare, încurajând astfel un consum responsabil.
Potrivit patronatului, suplimentele alimentare pot reprezenta un pilon esenţial al unui stil de viaţă sănătos, completând o alimentaţie echilibrată, activitatea fizică, odihna şi echilibrul emoţional.
„România se află pe primul loc în Uniunea Europeană în ceea ce priveşte numărul de decese din cauze prevenibile, iar factorii de risc alimentari, cum ar fi consumul excesiv de zahăr şi sare şi aportul scăzut de fructe şi legume, sunt responsabili pentru 25% din totalul deceselor. Credem cu tărie că suplimentele alimentare, consumate cu discernământ, pot ajuta la reducerea acestor riscuri şi la îmbunătăţirea sănătăţii românilor”, a declarat dr. Gerald Flintoacă-Filip, secretar general al PRISA.
"Prin lansarea platformei infosuplimente.ro, ne asumăm responsabilitatea de a oferi date corecte şi bazate pe dovezi ştiinţifice, conform reglementărilor în vigoare, astfel încât consumatorii să beneficieze de avantajele acestor produse asupra sănătăţii", a completat reprezentantul patronatului.
Pe www.infosuplimente.ro, utilizatorii pot găsi informaţii avizate şi obiective despre suplimentele alimentare, bazate pe cercetări ştiinţifice şi conforme cu legislaţia naţională şi europeană.
Platforma oferă acces facil la o gamă variată de informaţii utile, inclusiv un scurt istoric al utilizării suplimentelor, rolul nutrienţilor în organism, precum şi răspunsuri la întrebări frecvente, cum ar fi: ce sunt suplimentele alimentare, cum sunt notificate şi avizate, cine le poate utiliza, cum se aleg produsele de calitate şi cum se interpretează corect eticheta.
De asemenea, site-ul include un centralizator cu beneficiile de sănătate ale principalelor categorii de suplimente, recunoscute de Comisia Europeană, în urma evaluărilor ştiinţifice efectuate de Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară.
„Suplimentele alimentare, atunci când sunt utilizate responsabil, pot juca un rol esenţial în prevenţie. De asemenea, acestea susţin organismul în perioadele de instalare a unor afecţiuni, alături de medicaţia alopată, contribuind astfel la un stil de viaţă mai sănătos şi la o recuperare mai eficientă”, a afirmat conf. dr. Olivia Timnea, preşedintele Colegiului Medicilor Ilfov.
Circa 94% dintre români au consumat, în ultimele 12 luni, vitamine, minerale şi suplimente alimentare, conform unui studiu realizat de IPSOS Digital în septembrie 2024.
Principalele surse de informaţie pentru aceştia includ medicii de familie sau medicii specialişti (75%) şi farmaciştii (54%), dar şi informaţiile din mediul online (49%).
„Campania „Informare, apoi suplimente alimentare” este un demers valoros pentru pacienţi, utilizatori actuali şi viitori de suplimente alimentare, precum şi pentru profesioniştii din sănătate. Colegiul Farmaciştilor susţine această iniţiativă, prin care platforma educativă www.infosuplimente.ro oferă utilizatorilor informaţii detaliate despre suplimentele alimentare, beneficiile lor dovedite ştiinţific şi avizate de autorităţile competente (EFSA), şi rolul lor ca aliat al unei diete echilibrate pentru un stil de viaţă sănătos”, a spus farm. Anca Crupariu, purtător de cuvânt al Colegiului Farmaciştilor din România.
Înfiinţată în anul 2000, PRISA este prima asociaţie din România dedicată industriei suplimentelor alimentare, având rolul de patronat din 2011. Organizaţia promovează autoreglementarea prin Codul de etică şi Codul privind bunele practici în etichetarea şi publicitatea suplimentelor alimentare.