Simptomele bolii Crohn pot fi reduse dacă un agonist al receptorului alfa-receptor al acidului retinoic (RARA) poate fi utilizat pentru a transporta celulele T-regulatoare (Treg) la inflamaţiile ţesuturilor intestinale, suştin cercetătorii.
”Ne-am propus să începem un studiu clinic al acestei terapii în următoarele şase luni”, a declarat dr. Graham Lord de la Kings College London, Marea Britanie, pentru Reuters.
Boala Crohn se caracterizează printr-un dezechilibru al celulelor T efectoare (proinflamatoare) şi T (în general imunosupresive) în mucoasa intestinală, explică dr. Lord şi colegii săi în publicaţia online ”Gastroenterology”.
În lucrarea lor, aceştia raportează eforturile lor de a investiga dacă traficul afectat al celulelor Treg contribuie la patogeneza bolii Crohn şi dacă funcţionarea adecvată ar putea fi restabilită.
În acest scop cercetătorii au măsurat nivelurile de integrina alpha4beta7 pe celule Treg izolate din sângele periferic de la pacienţi cu boala Crohn şi persoane sănătoase.
Celulele au fost extinse în laborator, incubate cu rapamicină cu sau fără agonişti ai receptorului alfa al acidului retinoic (RARA) şi ulterior cercetătorii au analizat profilurile de exprimare a genei.
În urma studiului oamenii de ştiinţă au constatat că celulele Treg de la pacienţii cu boala Crohn au exprimat niveluri mai scăzute de alf4beta7 decât cele de la indivizii fără acestă maladie.
Când celulele Treg de la pacienţi cu boala Crohn au fost incubate cu rapamicină şi cu un agonist al RARA (RAR568), ei au exprimat niveluri ridicate de integrină alfa4beta7, precum şi pentru alte proteine ale sistemului imunitar, comparativ cu celulele incubate doar cu rapamicină.
Celulele Treg au crescut activitatea supresivă în analize şi nu au produs citokine inflamatorii. Mai mult, au fost semnificativ mai multe şanse de trafic spre xenogrefe intestinale decât celulele Treg care au fost expandate în mediul de control.
”Aceste celule îşi menţin funcţia atât în vitro, cât şi în vivo şi, prin urmare, formează opţiunea terapeutică optimă pentru terapia pe bază de celule a bolii Crohn”, au rezumat concluziile studiului autorii.