Un nou studiu arată că bărbaţii au crescut în înălţime şi greutate într-un ritm dublu faţă de femei în ultimul secol, evidenţiind diferenţe semnificative între sexe. Datele din zeci de ţări arată că diferenţele de înălţime şi greutate între sexe au crescut începând cu 1900.
Printre schimbările profunde la care a asistat omenirea, am putea fi iertaţi că nu am observat o creştere a numărului de bărbaţi sexy şi formidabili: acei bărbaţi înalţi, cu umeri largi, care nu se îndoiesc de sine.
Dar, potrivit unui nou studiu, bărbaţii din întreaga lume au crescut în înălţime şi în greutate de două ori mai repede decât femeile în ultimul secol, determinând diferenţe mai mari între sexe.
Un grup de cercetători din Marea Britanie, conduşi de profesorul Lewis Halsey de la Universitatea Roehampton, au cercetat date de la Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) şi de la registrele din Regatul Unit pentru a vedea cum s-au schimbat înălţimea şi greutatea în funcţie de condiţiile de viaţă. Acestea din urmă au fost măsurate prin indicele de dezvoltare umană (HDI), un scor bazat pe speranţa de viaţă, timpul petrecut în educaţie şi venitul pe cap de locuitor, care variază de la zero la unu.. Ei au descoperit că, pe măsură ce condiţiile de viaţă se îmbunătăţesc, bărbaţii nu devin doar mai înalţi, ci şi mai grei, iar acest lucru se întâmplă mai semnificativ decât în cazul femeilor
„Vedem cum selecţia sexuală a modelat corpul masculin şi feminin şi cum mediile îmbunătăţite, în ceea ce priveşte hrana şi o povară mai mică a bolilor a permis această dezvoltare”, a declarat profesorul Lewis Halsey de la Universitatea din Roehampton.
De exemplu, în Regatul Unit, înălţimea medie a bărbaţilor a crescut de la 170 cm la 177 cm, în timp ce femeile au înregistrat doar o creştere mai mică. Este fascinant să ne gândim că, în 1905, aproximativ una din patru femei era mai înaltă decât bărbatul mediu, însă acest număr a scăzut semnificativ de atunci, scrie The Guardian.
Analiza înregistrărilor din zeci de ţări a constatat că, pentru fiecare creştere de 0,2 puncte a IDH, femeile erau în medie cu 1,7 cm mai înalte şi cu 2,7 kg mai grele, în timp ce bărbaţii erau cu 4 cm mai înalţi şi cu 6,5 kg mai grei. Acest lucru sugerează că, pe măsură ce condiţiile de viaţă se îmbunătăţesc, atât înălţimea, cât şi greutatea cresc, dar de două ori mai repede la bărbaţi decât la femei.
Pentru a vedea dacă există tendinţe similare în cadrul altor ţări, cercetătorii au analizat înregistrările istorice privind înălţimea în Regatul Unit, unde IDH a crescut de la 0,8 în 1900 la 0,94 în 2022. În prima jumătate a secolului, înălţimea medie a femeilor a crescut cu 1,9%, de la 159 cm la 162 cm, în timp ce înălţimea medie a bărbaţilor a crescut cu 4%, de la 170 cm la 177 cm.
„Pentru a pune acest lucru în perspectivă, aproximativ una din patru femei născute în 1905 era mai înaltă decât bărbatul mediu născut în 1905, dar acest lucru a scăzut la aproximativ una din opt femei pentru cele născute în 1958”, a precizat prof. Halsey.
Într-un articol publicat miercuri online în Biology Letters oamenii de ştiinţă speculează că preferinţele sexuale ale femeilor ar fi putut alimenta o tendinţă pentru bărbaţi mai înalţi şi mai musculoşi - deşi, într-o epocă a obezităţii, greu nu înseamnă neapărat musculos.
Statura şi fizicul sunt indicatori principali ai sănătăţii şi vitalităţii, explică prof.Halsey, în timp ce selecţia sexuală favorizează, de asemenea, bărbaţii care sunt mai capabili să îşi protejeze şi să îşi apere partenerele şi urmaşii împotriva altora.
Descoperirile se bazează pe lucrări anterioare care au arătat că femeile doresc bărbaţi mai înalţi mai mult decât bărbaţii care vor femei mai scunde. Dar există şi dezavantaje în a fi înalt. În timp ce oamenii mai înalţi tind să câştige mai mult, ei sunt, de asemenea, mai predispuşi la diferite tipuri de cancer, probabil pentru că au mai multe celule care pot acumula mutaţii ce culminează cu boala.
Michael Wilson, profesor de ecologie, evoluţie şi comportament la Universitatea din Minnesota, a declarat că dezvoltarea mai rapidă a înălţimii şi greutăţii bărbaţilor este „izbitoare”. El a spus că acest lucru este în concordanţă cu o teorie mai veche conform căreia femelele sunt sexul „cel mai constrâns din punct de vedere ecologic” din cauza cerinţelor de reproducere, în special la mamifere, unde sarcina şi alăptarea sunt „costisitoare din punct de vedere energetic”.
„Investiţia în creşterea dimensiunii corpului de către masculi pare să fie sensibilă la condiţiile nutriţionale”, a spus el. „Atunci când bărbaţii cresc cu o hrană mai densă din punct de vedere energetic, ei îşi măresc corpul, într-o măsură mai mare decât femeile.