Cercetătorii danezi au dezvoltat o formulă de insulina bazală orală care poate reprezenta o opţiune viabilă pentru pacienţii cu diabet zaharat de tip 2

Cercetătorii danezi au dezvoltat o formulă de insulina bazală orală care poate reprezenta o opţiune viabilă pentru pacienţii cu diabet zaharat de tip 2

Cercetătorii danezi au dezvoltat o nouă formulă de insulină bazală, cu durata lungă de acţiune, ce oferă un control glicemic comparabil cu cel al insulinei glargin, cu administrare subcutanată, la pacienţii cu diabet zaharat de tip 2, arată rezultatele unui studiu finanţat de grupul farmaceutic danez Novo Nordisk.

În ultimii ani, cercetători din întreaga lume au depus eforturi pentru a dezvolta o tabletă de insulină, dar terapia cu insulină orală nu este încă disponibilă pacienţilor cu diabet zaharat.

Noul produs dezvoltat de Novo Nordisk, insulina orală 338 (I338), este un analog de insulină bazală ce beneficiază de o tehnologie îmbunătăţită, o tabletă cu înveliş de sodiu pentru creşterea absorbţiei, scrie Reuters.

Dr. Inge B. Halberg de la Novo Nordisk, din Soeborg, Danemarca, şi colegii săi au evaluat controlul glicemic, siguranţa şi tolerabilitatea în opt săptămâni de tratament cu I338 comparativ cu insulina glargin într-un studiu efectuat pe 50 de pacienţi adulţi, cu diabet zaharat de tip 2 controlat inadecvat cu monoterapie cu metformină sau combinat cu alte medicamente antidiabetice orale.

La sfârşitul tratamentului, doza de I338 a fost de aproximativ 58 ori mai mare decât doza de insulină subcutanată.

După 8 săptămâni de tratament, concentraţia de glucoză din plasmă a scăzut într-o proporţie similară în grupurile I338 (-2,4 mmol / L) şi insulină glargin administrată subcutanat (-2,6 mmol / L) şi nu a diferit semnificativ între grupuri la sfârşitul tratamentului, a menţionat echipa de cercetători în publicaţia online ”Lancet Diabetes & Endocrinology”.

Modificarea medie estimată a hemoglobinei A1c de la momentul iniţial până la sfârşitul tratamentului a fost similară în grupul de pacienţi care au primit I338 (-0,75%) şi în grupul care au beneficiat de insulină administrată subcutanat (-1,05%).

Incidenţa reacţiilor adverse a fost similară pentru ambele tratamente, iar cele mai multe reacţii adverse au fost uşoare şi considerate că fiind putin probabil să fie legate de produsul testat.

Acest studiu arată pentru prima dată că tratamentul cu insulină bazală pe cale orală este fezabil pentru pacienţii cu diabet şi oferă control glicemic timp de 8 săptămâni într-o măsură foarte puţin diferită de cea a unei insuline bazale subcutanate disponibile în prezent şi cu un profil de siguranţă similar.

viewscnt