Un comitet din cadrul Congresului Statelor Unite a organizat marţi primele audieri privind accesibilitatea insulinei şi preţurile ridicate la medicamente eliberate pe bază de reţetă, o problemă pe care politicienii americani o consideră o prioritate pentru anul în curs.
Comitetul pentru Supraveghere al Congresului, prezidat de democratul Elijah Cummings, şi Comitetul pentru Finanţe al Senatului, prezidat de senatorul republican Chuck Grassley, au ainvitat la audieri avocaţi ai pacienţilor şi experţi în domeniul sănătăţii, pentru a discuta despre costurile ridicate ale medicamentelor şi despre creşterea preţurilor.
Pentru acestă audiere, ambele comitete s-au concentrat pe insulină, de care depind pacienţii cu diabet.
În acest context, Antroinette Worsham, mama a două fiice insulino-dependenţe, dintre care una a murit după ce i-a fost raţionalizată insulina pentru că a devenit inaccesibilă, a depus mărturie în faţa Comitetului de Supraveghere a Camerei, iar în faţa senatorilor a vorbit Kathy Sego, mamă a unui copil dependent de insulină şi voluntar al Asociaţiei Americane pentru Diabet, scrie Reuters.
De asemenea, Comitetul pentru Finanţe i-a invitat pe şefii mai multor grupuri farmaceutice să ofere explicaţii, însă aceştia au declinat invitaţiile.
Costurile ridicate pentru medicamentle eliberate pe bază de prescripţie sunt o preocupare electorală de maximă importanţă şi au reprezentat de asemenea şi o prioritate majoră a administraţiei lui Donald Trump.
Un studiu prezentat recent de o organizaţie neguvernamentală (ONG) arată că preţul insulinei pentru pacienţii cu diabet zaharat de tip 1 s-a dublat între 2012 şi 2016 în Statele Unite.
Raportul arată că, pentru un pacient cu diabet zaharat de tip 1, costul cu insulina necesară timp de un an a crescut cu 99,2% în perioada menţionată, de la 2.864 dolari în 2012 până la 5.705 dolari în 2016.
Potrivit autorilor studiului, creşterea rapidă a preţului insulinei a dus la riscuri pentru sănătatea unor pacienţi cu diabet.
În ultimele luni, în Statele Unite au apărut tot mai multe relatări despre pacienţi care au fost nevoiţi să raţionalizeze dozele de insulină din cauză că nu îşi mai puteau permite costurile.
Această situaţie a dus chiar la proteste ale pacienţilor în faţa sediilor unor producători de insulină.
Potrivit raportului, costurile mai mari au fost generate, în principal, de majorarea preţurilor de către producători şi, în măsură mai mică, de apariţia unor produse noi, mai scumpe.
În perioada analizată, consumul de insulină din SUA a crescut cu doar 3%, ceea ce nu explică majorarea atât de rapidă a costurilor, arată raportul.