Administraţia pentru Alimente şi Medicamente (FDA) din Statele Unite a anunţat că intenţionează să propună reglementări mai stricte privind produsele de protecţie solară, în condiţiile în care, pe baza datelor disponibile în prezent, doar două dintre cele 16 substanţe chimice principale folosite în produse sunt considerate sigure.
Propunerile vizează îmbunătăţirea siguranţei şi calităţii acestor produse vândute fără prescripţie medicală în Statele Unite.
FDA a menţionat că, din cele 16 ingrediente utilizate în prezent, doar două - oxid de zinc şi dioxid de titan - sunt considerate sigure şi eficiente pe baza datelor disponibile.
Totodată, agenţia a avertizat că două ingrediente - PABA şi salicilat de trolamină - nu sunt permise a fi utilizare în produse de protecţie solară şi a solicitat producătorilor date suplimentare privind alte 12 ingrediente.
Noile reglementări vor indica clar ce produse vor putea fi vândute pe piaţa SUA fără a fi necesară o autorizaţie de punere pe piaţă din partea FDA. În prezent, sectorul produselor de protecţie solară din Statele Unite este în mare parte nereglementat.
În noiembrie 2016, FDA a publicat linii directoare detaliind datele pe care producătorii de produse de protecţie solară trebuie să le ofere pentru a dovedi că ingredientele produselor sunt sigure şi eficiente.
”Soluţiile de protecţie solară cu spectru larg, cu valori ale factorului de protecţie de cel puţin 15, sunt esenţiale pentru ansamblul de instrumente pentru prevenirea cancerului de piele şi protejarea pielii împotriva daunelor cauzate de razele solare, însă cerinţele esenţiale pentru aceste elemente preventive nu au fost actualizate de decenii” , a declarat comisarul FDA Scott Gottlieb, citat de Reuters.
Printre alte măsuri, FDA a anunţat că intenţionează să ridice factorul de protecţie maxim de la 50 la 60.
Factorul de protecţie solară este o măsură a gradului de protecţie pe care îl oferă un produs împotriva radiaţiei ultraviolete din razele solare, care este, în general, considerată nocivă.