Medicamentul oncologic Imfinzi (substanţa activă durvalumab) dezvoltat de grupul farmaceutic AstraZeneca a prelungit supravieţuirea cu aproape trei luni în cazul pacienţilor cu un tip de cancer pulmonar deosebit de agresiv, arată rezultatele unui studiu clinic.
Imfinzi, combinat cu chimioterapia, a dus la o supravieţuire medie de 13 luni în cazul persoanelor cu cancer pulmonar cu celule mici în stadiu tardiv, în timp ce pacienţii dintr-un grup de referinţă ce au fost trataţi doar cu chimioterapie au trăit în medie doar 10,3 luni, au declarat reprezentanţii companiei britanice.
După 18 luni, o treime dintre pacienţii cu Imfinzi şi chimioterapie erau în viaţă, comparativ cu doar aproximativ un sfert din grupul de control tratat doar cu chimioterapie, se mai arată în concluziile cercetării.
Rezultatele au fost prezentate la Conferinţa mondială IASLC 2019 privind cancerul pulmonar, găzduită de Asociaţia Internaţională pentru Studiul Cancerului de Plămâni din Barcelona, Spania.
"Există o largă recunoaştere a faptului că în cancerul pulmonar cu celule mici este foarte mare nevoie de noi terapii, iar chimioterapia nu furnizează singur rezultatele pe care le dorim pacienţilor, deoarece boala este atât de agresivă”, a declarat Dave Fredrickson, şeful diviziei oncologice a companiei britanice, citat de Reuters.
În prezent, Imfinzi este aprobat în Uniunea Europeană în monoterapie în tratamentul cancerului bronhopulmonar altul decât cel cuncelule mici (NSCLC) local avansat, inoperabil, pentru pacienţi adulţi ale căror tumori exprimă PD-L1
la ≥ 1% dintre celulele tumorale şi a căror boală nu a progresat după radio-chimioterapie cu compuşi pe bază de platină, arată rezumatul caracteristicilor produsului (RCP) publicat de Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA).
Imfinzi a generat anul trecut vânzări de 633 milioane dolari.