Ministerul Sănătăţii pregăteşte un program-pilot de vaccinare antigripală în farmacii

Ministerul Sănătăţii pregăteşte un program-pilot de vaccinare antigripală în farmacii

Ministerul Sănătăţii pregăteşte un program-pilot de vaccinare antigripală în farmacii pentru o perioadă de 6 luni, definind condiţiile tehnice care trebuie îndeplinite în ceea ce priveşte organizarea şi dotarea spaţiului necesar. Programul este rezervat persoanelor care doresc să se vaccineze împotriva gripei sezoniere contra cost, nefiind incluse în categoriile de risc pentru care vaccinul este asigurat gratuit de Ministerul Sănătăţii. De asemenea, ministerul a elaborat şi un ghid de bună practică pentru organizarea şi funcţionarea unui program-pilot de vaccinare a populaţiei împotriva gripei sezoniere la nivelul farmaciilor.

Măsura este cuprinsă într-un proiect de ordin elaborat de Ministerul Sănătăţii, "pentru aprobarea organizării şi funcţionării unui program pilot de vaccinare a populaţiei împotriva gripei sezoniere la nivelul farmaciilor comunitare".

Vaccinarea antigripală în farmacii este un subiect discutat încă din 2018, când Răzvan Prisada, actualul preşedinte al Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR) - pe atunci vicepreşedinte al Colegiului Farmaciştilor -,  a propus un proiect-pilot cu privire la vaccinarea antigripală în farmaciile din România, un model deja funcţional în mai multe ţări din Europa.

Proiectul elaborat acum de Ministerul Sănătăţii prevede că farmaciile interesate să participe la programul de vaccinare a populaţiei împotriva gripei sezoniere trebuie să îndeplinească mai multe condiţii, între care să dispună de un spaţiu dedicat activităţii de vaccinare de natură a asigura siguranţa şi confidenţialitatea procesului de vaccinare, să aibă un frigider pentru depozitarea şi menţinerea vaccinurilor în condiţii optime de temperatură, să asigure respectarea lanţului de frig, să aibă farmacişti care au obţinut certificatul de absolvire a programului de pregătire pentru activitatea de vaccinare şi să aibă încheiat un contract cu o firmă autorizată pentru transportul, tratarea şi eliminarea deşeurilor medicale.

Pentru a putea administra vaccinuri gripale în cadrul unei farmacii, farmaciştii trebuie să obţină un certificat de absolvire a unui program de pregătire postuniversitară de vaccinare împotriva gripei sezoniere, cu o durată de minimum 5 zile, organizat de instituţii de învăţământ superior cu profil medico-farmaceutic acreditate.

"Programul pilot se derulează pe o perioadă de 180 de zile de la intrarea în vigoare a prezentului ordin", prevede proiectul de act normativ.

Potrivit proiectului, vaccinarea se va face exclusiv de către farmaciştii care au absolvit un program postuniversitar de pregătire în vaccinarea împotriva gripei sezoniere, cu respectarea strictă a Ghidului de vaccinare în farmaciile comunitare inclus ca anexă la proiectul de ordin.

Autorizarea farmaciilor pentru a desfăşura activitatea de vaccinare va fi realizată de către Ministerul Sănătăţii, prin Direcţia Farmaceutică şi a Dispozitivelor Medicale.

"Dacă farmacia îndeplineşte condiţiile de autorizare, în termen de maximum 15 zile de la data primirii cererii şi a documentaţiei aferente, Ministerul Sănătăţii prin Direcţia Farmaceutică şi Dispozitive Medicale va înscrie ca menţiune la autorizaţia de funcţionare permisiunea ca farmacia comunitară să desfăşoare activitatea de vaccinare împotriva gripei sezoniere şi o va comunica către solicitant", se arată în proiectul de ordin.

Lista farmaciilor comunitare care sunt autorizate să desfăşoare activitatea de vaccinare împotriva gripei sezoniere va fi publicată pe site-ul Ministerului Sănătăţii.

CUM SE VA REALIZA VACCINAREA ÎN FARMACII

Proiectul prevede că efectuarea vaccinării se realizează în farmacie la solicitarea persoanei adulte sau al reprezentanţilor legali, în cazul minorilor, doar dacă persoana care se prezintă la vaccinare deţine o recomandare medicală de a fi vaccinat împotriva gripei sezoniere, a mai efectuat cel puţin o vaccinare împotriva gripei în ani anteriori şi numai după efectuarea unei anamneze minimale pentru identificarea unor eventuale contraindicaţii sau precauţii la vaccinare.

"Informaţiile referitoare la vaccinare se vor introduce în Registrul Electronic Naţional de Vaccinări, în timp real, complet şi corect. Farmacistul va aduce la cunoştinţa persoanei care se prezintă la vaccinare obligaţia de a-şi informa medicul de familie asupra faptului că a fost vaccinat împotriva gripei sezoniere", prevede proiectul de act normativ.

Vânzarea vaccinurilor în farmacii se face la preţul cu amănuntul aprobat de Ministerul Sănătăţii, iar preţul serviciul de vaccinare se stabileşte la un preţ maxim egal cu cel prevăzut în cadrul programului naţional de vaccinare.

Costul vaccinului şi al serviciului de vaccinare vor fi suportate de persoana vaccinată, precizează actul normativ.

"Este interzisă orice campanie publicitară cu caracter comercial care să facă referire la vaccinarea antigripală în farmaciile comunitare, fiind permise doar afişarea la loc vizibil în farmacia comunitară a informării asupra beneficiilor vaccinării, publicarea pe pagina web a Colegiului Farmaciştilor din România sau publicarea campaniilor de informare şi promovare a vaccinării desfăşurate de autorităţile publice centrale", menţionează documentul.

Farmaciile trebuie să afişeze la loc vizibil intervalul orar în care se desfăşoară vaccinarea împotriva gripei sezoniere.

viewscnt