Monoterapia cu ibuprofen reprezintă o opţiune rezonabilă pentru controlul durerii postoperatorii, arată un studiu realizat în Danemarca

Monoterapia cu ibuprofen reprezintă o opţiune rezonabilă pentru controlul durerii postoperatorii, arată un studiu realizat în Danemarca

Combinarea paracetamolului (acetaminofen) cu ibuprofenul nu reduce utilizarea postoperatorie a morfinei într-un mod semnificativ în comparaţie cu ibuprofenul administrat ca monoterapie, în cazul pacienţilor ce trec printr-o artroplastie totală de şold, conform rezultatelor unui studiu danez.

Chiar dacă utilizarea combinată a paracetamolului şi ibuprofenului a redus consumul postoperatoriu de morfină în comparaţie cu paracetamolul în monoterapie în cazul pacienţilor ce trec printr-o artroplastie totală de şold, ibuprofenul în monoterapie a rezultat într-un control al durerii comparabil, ce nu a implicat creşterea efectelor adverse serioase”, au raportat cercetătorii, citaţi de Reuters.

Dr. Kasper Højgaard Thybo de la Naestved Hospital şi colegii săi au evaluat efectele benefice şi dăunătoare a patru regimuri analgezice orale nonopioide luate la fiecare şase ore, timp de 24 de ore, după artroplastia totală de şold, începând la o oră înaintea intervenţiei.

Printr-o alocare întâmplătoare, 136 de pacienţi au primit paracetamol de 1.000 mg plus ibuprofen de 400 mg, 142 au primit paracetamol de 1.000 mg plus placebo, 141 au primit ibuprofen de 400 mg plus placebo şi 140 au primit paracetamol de 500 mg plus ibuprofen de 200 mg, la o concentraţie înjumătăţită.

Cele două rezultate urmărite au fost consumul morfinei timp de 24 de ore folosind analgezia controlată de pacient şi proporţia pacienţilor cu unul sau mai multe efecte adverse serioase în 90 de zile.

Consumul median al morfinei timp de 24 de ore a fost de 20 mg în grupul cu paracetamol/ibuprofen, 36 mg la paracetamolul în monoterapie, 26 mg la ibuprofenul în monoterapie şi 28 de mg la dozele înjumătăţite de paracetamol şi ibuprofen.

Consumul de morfină în primele 24 de ore a fost semnificativ mai mic din punct de vedere statistic pentru combinaţia dintre paracetamolul de 1.000 mg şi ibuprofenul de 400 mg, în comparaţie cu fiecare agent separat.

Cercetătorii consideră că descoperirile ”susţin principiul analgeziei multi-modale cu paracetamol plus ibuprofen, în comparaţie cu paracetamolul în monoterapie pentru prima zi postoperatorie”.

Oricum, în comparaţie cu ibuprofenul în monoterapie, efectul de reducere al morfinei al combinaţiei a fost sub pragul prespecificat pentru o reducere a morfinei postoperativă importantă clinic (10 mg), ”sugerând că ibuprofenul în monoterapie ar putea fi o opţiune rezonabilă pentru analgezia orală timpurie postoperatorie”, au explicat cercetătorii.

Cercetătorii nu au constatat o diferenţă semnificativă statistic în procentajul pacienţilor cu efecte adverse severe între grupul cu ibuprofen şi celelalte grupuri.

viewscnt